15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

13.07.2020 / 15:24 BiH - Kod Stoca

Historija se ponovila u Orašlju: Zločin iz jula 1945. se ponovio jula 1993.

Historija se ponovila u Orašlju: Zločin iz jula 1945. se ponovio jula 1993.
Foto: Fena / Vijesti.ba
Sjećanje na dvostruki zločin i stradanje civila zaseoka Orašlje, sela Rotimlja u općini Stolac, upriličeno je u nedjelju, 12. srpnja u ovom selu.

"Naime, 12. srpnja 1943. godine nacistički okupator potpomognut ustaškim formacijama u znak odmazde opkolio je selo i strijeljao 68 civila. Stradale su skoro cijele obitelji, u selu je u znak sjećanja na to stradanje podignut spomenik 1972. godine, život se vraćao i obitelji oporavljale, ali 13. srpnja 1993. godine jedinice HVO-a ponovo opkoljavaju selo i brutalno likvidiraju 15 mještana koje su tu zatekli", navodi se u priopćenju iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a Mostar.

Tim povodom, poštujući sve epidemiološke mjere, boračke organizacije Stoca upriličile su odavanje pošte stradalima uz nadu da će, kako kažu, u budućem vremenu ovo mjesto i ovi događaji biti vidljiviji, a krivci biti sankcionirani.

Predsjednik SABNOR-a BiH Sead Đulić pozvao je sve prisutne na okupljanje u jedinstven antifašistički svenarodni front koji će se okupiti oko onog što je zajedničko svakom čovjeku, a to su, kako kaže, sloboda, jednakost i ravnopravnost.

"Ako se oko ovih stvari okupimo vidjet ćemo da su nam sve druge razlike nebitne, a samo to može ukloniti zaborav na ono što se dogodilo Orašlju, ali i svim drugim Orašljima širom BiH. Pozivam također na kulturu sjećanja, protiv kulture zaborava, ali i zaglednost u budućnost učeći iz prošlosti", istaknuo je Đulić.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo