22°C
Mostar 27°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 26°C
Powered by Dark Sky

13.07.2020 / 20:02 Svijet - Ruski šef diplomatije

Lavrov pozvao na prekid sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana

Lavrov pozvao na prekid sukoba na granici Jermenije i Azerbejdžana

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov pozvao je Јermeniju i Azerbejdžan da prekinu sukobe na granici dvije zemlje, saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Lavrov je razgovarao telefonom sa jermenskim i azerbejdžanskim kolegama Zograbom Mnacakanijanom i Elmarom Mamedijarovim o pogoršanju situacije na granici.

- Lavrov je pozvao strane da smjesta prekinu sukobe i pokažu uzdržanost, s obzirom na obaveze koje su preuzele i prijedloge predstavnika Rusije, SAD i Francuske, koje predsjedavaju Minskoj grupi OEBS, kao i ličnog predstavnika predsjedavajućeg OEBS - ističe se u saopštenju Ministarstva.

Lavrov je naglasio da će Rusija nastaviti da sprovodi posredničku misiju u kontaktu sa Bakuom i Јerevanom na državnom nivou i u okviru zajedničkog predsjedavanja Minskoj grupi OEBS, javio je TASS.

Ruska strana skrenula je pažnju i na značaj toga da sve članice Minske grupe pokažu odgovoran pristup u procjeni situacije i da se suzdrže od izjava i postupaka koji bi mogli da dovedu do dalje eskalacije tenzija.

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je juče da su jermenske oružane snage pokušale da napadnu položaje azerbejdžanske vojske u dijelu granice kod Tovuza sa upotrebom artiljerije.

Prema navodima Ministarstva, sukobi su se nastavili tokom noći, poginula su četvorica azerbejdžanskih vojnika, a četvorica su ranjena.

Iz Ministarstva odbrane Јermenije saopšteno je da je situacija pogoršana nakon što je azerbejdžanska strana pokušala da izvrši napad, te da su u granatiranju azerbejdžanske vojske lakše povrijeđena dvojica jermenskih policajaca.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo