23°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 26°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 09:12 BiH - PRO-Budućnost

Devetnaest lokalnih zajednica u BiH prima pomoć vrijednu 40.000 KM

Devetnaest lokalnih zajednica u BiH prima pomoć vrijednu 40.000 KM
Foto: CRS

U okviru projekta PRO-Budućnost osigurano je više od 600 paketa hrane i osnovnih higijenskih potrepština u vrijednosti višoj od 40.000 KM za građane u 19 lokalnih zajednica u BiH kako bi prevazišli krizu izazvanu pandemijom virusa korona.

U narednim danima pakete će primiti najugroženiji stanovnici Berkovića, Mostara, Kiseljaka, Širokog Brijega, Istočnog Novog Sarajeva, Prozora-Rame, Višegrada, Doboj Juga, Goražda, Novog Travnika, Dervente, Drvara, Glamoča, Kozarske Dubice, Tešnja, Bihaća, Mrkonjić Grada te Opštine i Općine Trnovo.

- Ova pomoć namijenjena je marginalizovanim grupama kako bismo ih stavili u što ravnopravniji položaj i tako jačali socijalnu koheziju. Pomoć će dijeliti timovi volontera, organizacije i štabovi civilne zaštite - kazala je direktorica projekta PRO-Budućnost Majda Behrem-Stojanov. 

Na početku pandemije, kada je preusmjereno više od 80.000 KM, vidjelo se koliko je ovakav vid pomoći (paketi hrane, higijenska i dezinfekcijska sredstava, šivaće mašine i repromaterijali za maske) potreban u lokalnim zajednica Bosne i Hercegovine.

PRO-Budućnost je projekat Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) za izgradnju mira i povjerenja među građanima koji provodi organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica, saopćili su organizatori.
(Vijesti.ba )

Izdvajamo