25°C
Mostar 30°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 14:08 Svijet - Komesarka za ljudska prava

Aliyeva: Armenija se nije odrekla okupacijske politike

Aliyeva: Armenija se nije odrekla okupacijske politike
Foto: Twitter
Stalna pucnjava oružanih snaga Armenije na položaje Republike Azerbejdžan, uključujući civilna naselja i kršeći režim primirja, dovode do smrti i povreda kako vojnika, tako i civila, navodi se u saopćenju komesarke za ljudska prava Republike Azerbejdžan Sabine Aliyeve.

- Vojne provokacije Armenije na državnoj granici su u toku, a događaji u posljednjih nekoliko mjeseci jasna su manifestacija ove stvarnosti. Do danas, kao rezultat ratnih zločina koje su počinile armenske oružane snage, postojeća međunarodni alati za očuvanje ljudskih prava, uključujući Ženevsku konvenciju (1949.), grubo su prekršeni, a ta tendencija se nastavlja - navodi se u saopćenju.

Komesarka tvrdi da se Armenija nije odrekla svoje agresivne i okupacijske politike, nastavlja provokativna djelovanja kršeći režim primirja u raznim smjerovima tokom trenutne pandemije koju je najavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u vezi sa širenjem koronavirusa.

Pozvala je međunarodnu zajednicu i međunarodne organizacije da ulože napore i poduzmu potrebne korake za oslobađanje od okupacije teritorija Azerbejdžana koju je priznao UN.

- Također, one trebaju dati pravnu procjenu zločina koje je Armenija počinila na teritoriji Azerbejdžana i spriječiti kršenje međunarodnog prava; vratiti osnovna prava i slobode naših sunarodnjaka povrijeđenih u sukobima u regiji Nagorno-Karabahu - zaključila je komesarka Aliyeva.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo