6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

14.07.2020 / 14:23 KORONAVIRUS - 52 nova slučaja

U Hrvatskoj zaraženi i turisti, nijedan nije iz BiH

U Hrvatskoj zaraženi i turisti, nijedan nije iz BiH
Foto: PIXSELL
U protekla 24 sata u Hrvatskoj su od koronavirusa oboljele još 52 osobe, objavljeno je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ukupno je u Hrvatskoj 3827 slučajeva koronavirusa, izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš. Bilo je 1824 testiranja u protekla 24 sata.

Preminula je još jedna osoba, muškarac 1951. godište s nizom bolesti, no nije bio na respiratoru. Ukupno je 120 osoba preminulo. U Osijeku su 4 osobe na respiratoru, a jedna u Zagrebu. 1183 aktivno je oboljelih.

– U zdravstvenom sustavu aktivnih slučajeva je 81, u samoizolaciji je 598 zdravstvenih djelatnika – rekao je.

– Na pravom smo putu, ne razmišljajmo o penalizaciji ponašanja nego apeliramo na odgovornost i želimo u tom smislu educirati javnosti – kazao je ministar Beroš te ponovio da se treba odgovorno ponašati.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak potvrdio je kako je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jedna djelatnica pozitivna.

– Na sjednici Vlade jučer je bila ministrica Blaženka Divjak koja je kontakt oboljele, no tijekom cijele sjednice Vlade su svi sudionici imali maske. I ministrica Divjak i svi ostali. Čak i ako ministrica Divjak postane pozitivna sudionici tog sastanka ne trebaju u samoizolaciju. Ministrica mora u samoizolaciju, neki su se i testirali jer su u međuvremenu ostvarili brojne kontakte – rekao je Capak. Dodao je kako nakon izbora nisu primijetili porast broja oboljelih.

Govorio je i o zaraženim turistima.

– Jedna zaražena osoba je srpski građanin i vraćen je nazad u Srbiju, s obzirom na to da je odmah prvi dan dobio simptome i testiran je, repatriran je u Srbiju. Iz Švedske nam je došla jedna obitelj, troje članova, koji su se također zarazili u Švedskoj, također u Istarskoj županiji, oni su još u Puli u izolaciji. Dva američka pilota privatnog zrakoplova su također došla zaražena, prvi dan je primijećeno da imaju simptome, obavljen je test i oni će također biti repatrirani. Imamo jednu obitelj iz Makedonije koja je još uvijek kod nas u Zadarskoj županiji, majka te obitelji je liječnica i dogovoreno je da će ostati u izolaciji u apartmanu. U Splitu je jedan pozitivan britanski državljanin, ne znamo je li se zarazio u Hrvatskoj ili je došao zaražen. Što se tiče Češke obitelji koja se spominje po medijima, mi epidemiolozi imamo obvezu da razmjenjujemo te podatke putem jednog međunarodnog mehanizma i onog časa kad mi dobijemo obavijest od zdravstvenog sustava Češke da postoji mogućnost da su se oni zarazili kod nas, napravit će se izvid i kad povežemo podatke, ako su se stvarno zarazili kod nas, mi ćemo to javno iskomunicirati – rekao je Capak.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo