7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 10°C

14.07.2020 / 18:17 BiH - MMKS

Odbačena žalba i zahtjev Karadžića za diskvalifikaciju sudija

Odbačena žalba i zahtjev Karadžića za diskvalifikaciju sudija
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ Karmel Ađijus odbacio je zahtjev ratnog zločinca Radovana Karadžića za diskvalifikovanje sudija iz procesa razmatranja osporavane odluke Žalbenog vijeća, kao i žalbu na odluku Mehanizma o ranijoj žalbi na presudu, saopšteno je iz MMKS.

U saopštenju, koje je potpisao Ađijus, navodi se da Karadžić nije skrenuo pažnju na jasnu grešku u obrazloženju osporavane odluke, te da zbog toga nije odobreno njeno preispitivanje.

Ađijus podsjeća da se u osporavanoj odluci govori o pokušaju Karadžića da svoj slučaj odvoji od ostalih, ali da nije naveo obrazloženje, da samo pominje ranije argumente bez prikazivanja bilo kakve greške u osporavanoj odluci, kao i to da je uputio žalbu Žalbenom vijeću na odluku o ranijoj žalbi koju je predsjednik odbio bez čekanja odgovora Tužilaštva.

Prema riječima Ađijusa, odbijanje žalbe bez čekanja odluke Tužilaštva ne utiče na ispravnost osporavane odluke.

Ađijus je podsjetio da je Žalbeno vijeće Mehanizma 20. marta 2019. godine potvrdilo presudu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora na osnovu optužbi za genocid, progon, istrebljivanje, ubistvo, deportovanje i druga nehumana djela, kao što su zločin protiv čovječnosti, ubistva, teror, protivzakonite napade na civile i uzimanje talaca.

Predsjednik MMKS je 2. aprila 2019. godine donio odluku i odbacio žalbu, a u saopštenju tvrdi da u Statutu Mehanizma ili Pravilniku o dokazima i procedurama suda ne postoji pravna osnova za žalbu na odluku Žalbenog vijeća niti bilo koji njen dio.

Karadžić je 4. septembra 2019. godine predao zahtjev Mehanizmu u kojem zahtijeva diskvalifikaciju Ađijusa i sudije Teodora Merona iz razmatranja osporavane odluke.

Radovan Karadžić je pravosnažno osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone sa teritorije za koju su bosanski Srbi smatrali da polažu pravo, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, uzimanje pripadnika UNPROFORA za taoce i za genocid u Srebrenici.

Oslobođen je tačke optužnice koja se odnosi na genocid u sedam opština 1992. godine. Takve optužbe je oslobođen i u prvostepenom postupku.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo