7°C
Mostar 9°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 7°C
Bihać 7°C

14.07.2020 / 19:59 BiH - Sergio Šotrić

Neuerov skandal podsjetio Njemačku na etničko čišćenje koje je provodila Herceg-Bosna

Neuerov skandal podsjetio Njemačku na etničko čišćenje koje je provodila Herceg-Bosna
Foto: Vijesti.ba

Veliki broj njemačkih medija je iznova oštro kritikovao golmana njemačke fudbalske reprezentacije Manuela Neuera (34), koji je i golman fudbalskog kluba "Bayern".

Medijska kritika i dalje traje, dok fudbalski klub Bayern i dalje šuti o ovm skandalu. Opravdana i jasna kritika njemačkih medija je i danas prisutna.

Najtiražnija i najčitanija evropska novina - njemacki "BILD" - danas napr. izvještava, da uzbuđenje/zaprepaštenje i dalje traje, jer njemački reprezentativac Neuer, u jednom videu sa odmora iz punog grla pjeva pjesmu (kako formuliše ovaj medij) EKSTREMNO-DESNIČARSKE hrvatske grupe (Njemački: "rechtsextremen kroatischen Gruppe").

Ovaj medij, javni ispad reprezentativca Neuera naziva "Pjevačkom aferom".

U ovom tekstu - između ostalog stoji - "naš svjetski šampion veselo pjeva sa ostalima "Lijepa li si" u jednom baru na plaži, ostavljajući dojam, da je vrlo siguran u poznavanju Hrvatskog jezika".

U ovom tesktu se - između ostalog navodi - da se u refrenu ove pjesme navodi i "Herceg-Bosna", oblast, koju je Hrvatska prisvajala sebi. U daljem tekstu se njemačkim čitaocima detaljnjije objasnjava, da je u Hercegovini, u toku rata u Bosni i Hercegovini, od strane Herceg-Bosne provođeno etničko čišćenje.

Dalje se detaljno objasnjava čitaocima njemačkog govornog područja, da pjesma, koju je u prošlu subotu (u okolini Dubrovnika) sa društvom pjevao reprezentativac Njemačke, potiče od Marka Perkovića, frontmena grupe "Thompson", koju se već godinama optužuje za glorifikaciju hrvatskog fašizma, te da je ovoj muzičkoj grupi (između ostalog) izrečena zabrana ulaska i u Švajcarsku i Holandiju.

Menedžment ogolmana Manuela Neuera, pokušava smiriti situaciju, izjavljujući za medije, da Manuel Neuer ne zna Hrvatski jezik.

U ovom tekstu se međutim - uz izjavu menedžmenta njemačkog reprezentativca - navodi i sljedeće: "Jedan svjedok, koji je u subotu bio prisutan i slavio zajedno sa Neuerom, izjavljuje za BILD - moj dojam je bio, da on tačno zna sta pjeva. On možda ne govori Hrvatski, ali on definitivno razumije Hrvatski".

BILD se u tekst dalje pita: "Šta na sve ovo kaže FC Bayern?

Ništa. Niti klub, ali ni predsjedavajući sportski direktor, koji je rođen u Bosni i Hercegovini, Hasan Salihamidžić (43), na upit BILD-a, jos nisu željeli komentarisati ovaj skandal".

Po internacionalno-diplomatkom shvatanju državnosti i prijateljskih međdržavnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke, bosanskohercegovačkoj diplomatiji mogu samo toplo da preporučim, podnosenje pritužbe na oficijelnom nivou, znajući, da bi se u tom slučaju nadležne njemacke institucije i formalno izvinule državi Bosni i Hercegovini za nepriločno ponašanje i neugodnosti, koji je prouzrokovao državni reprezentativac Njemačke, što bi istovremeno dovelo do većeg senzibiliziranja vrhunskih sportista Njemačke u odnosu prema sadržajima, koji su direktno vezani za međunarodno-priznati teritorij suverene države Bosne i Hercegovine.


Piše: Sergio Šotrić
(izvor: FB)

Izdvajamo