-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 1°C
Banja Luka 1°C
Bihać -2°C
Powered by Dark Sky

14.07.2020 / 21:21 BiH - Kanton Sarajevo

I transverzala: Sastanak predstavnika Vlade KS i kompanije "Penny Plus"

I transverzala: Sastanak predstavnika Vlade KS i kompanije "Penny Plus"
Foto: FENA

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem, ministar prostornog uređenja građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić i pravobranilac Kantona Sarajevo Kemal Karić održali su danas sastanak s predstavnicima kompanije „Penny Plus“ s ciljem ubrzavanja izgradnje I transverzale, u ovom slučaju rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s ovom kompanijom, saopćeno je iz kantonalne pres-službe.

Premijer je upoznao predstavnike Penny plusa da je zaprimio njihov pismeni prijedlog za izmještanje biznisa, ali da je za početak pregovora o ovoj temi najprije potrebno dovršiti određene predradnje na općinskim nivoima. Tu se prije svega misli na parcelaciju.

Premijer je istakao kako se svake srijede održavaju sastanci, kojima prisutvuju predstavnici svih relevantnih institucija, o koordinaciji aktivnosti za što skoriji početak izgradnje Prve trasnverzale, kao i da se na različitim dionicama pojavljuju problemi koje ova koordinacija u zadnjih mjesec dana uspješno realizira.

Vezano za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u konkretnom slučaju s firmom Penny Plus, premijer Nenadić je njihove predstavnike informirao kako će razgovori biti nastavljeni već sutra na koordinacijskom sastanku, kao i da će biti razmotreni određeni modaliteti vezani za pitanje parcelacije, dorade elaborata o eksproprijaciji i drugim pitanjima, a što su uslovi za početak formalnih pregovora u skladu sa zakonom.

U tom kontekstu je premijer naglasio da nije moguće odgovoriti na njihov prijedlog za izmještanje biznisa dok ne budu riješena prethodno ova formalno-pravna pitanja.

Predstavnici Pennya zahvalili su premijeru Nenadiću i članovima Vlade za spremnost da ovaj dugogodišnji problem bude riješen a posebno na otvorenim i transparentnim razgovorima, što do sada nije bio slučaj.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo