21°C
Mostar 26°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 24°C
Bihać 25°C
Powered by Dark Sky

15.07.2020 / 08:59 Politika - Šef Kluba poslanika HDZ-a

Lovrinović: HDZ neće podržati imenovanje Cikotića

Lovrinović: HDZ neće podržati imenovanje Cikotića

Šef Kluba poslanika HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nikola Lovrinović smatra da izbori u BiH vrlo lako mogu biti ugroženi, te da je to još jedna prilika za SDA da "zakuva".

Lovrinović smatra da se ne može drugačije objasniti učestvovanje SDA u nezakonitom izboru članova Centralne izborne komisije /CIK/ BiH, direktno protiv volje političkih partnera parlamentarne većine sa kojom čine vlast.

Prema njegovim riječima, politička situacija u BiH je odavno ples na žici i svakog trenutka se može očekivati pogoršanje.

- Situacija nije dobra. Blokada dijela imenovanja, koju smo imali priliku da gledamo, uprkos ranijem dogovoru, pa i činjenica da budžet institucija BiH za 2020. godinu još nije usvojen i druge neke stvari su samo jedan od primjera potpune odsutnosti odgovornosti SDA - rekao je Lovrinović za "Glas Srpske".

On je dodao da su neka imenovanja završena nakon što SDA nije prošla taktika "ako prođe, prođe" sa kojom svaki put nakon dogovora o nekim pomacima imaju dodatne zahtjeve.

Lovrinović je poručio da imenovanje Selme Cikotića za ministra bezbjednosti BiH neće podržati zbog činjenica u vezi sa ratnim zločinom nad Hrvatima Bugojna.

On smatra da su krivci za aktuelnu političku situaciju svi, ali da je najveća odgovornost na SDA.

- Ta stranka najmanje pet godina bira parlamentarne partnere kad joj šta treba. Tako je uvela novu demokratsku praksu `ad hok` parlamentarne većine. U tome i jeste krivica formalne parlamentarne većine koja joj to dopušta. To se može nazvati samo jednom riječju - dirigovana anarhija - smatra Lovrinović.(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo