16°C
Mostar 20°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

15.07.2020 / 14:25 BiH - Poboljšanje izbornog procesa

Predstavljen online Resursni centar Centra za edukaciju CIK-a

Predstavljen online Resursni centar Centra za edukaciju CIK-a
Foto: Vijesti.ba
Prezentacija Online resursnog centra Centra za edukaciju Centralne izborne komisije BiH održana je danas u okviru projekta "Žene na izborima u Bosni i Hercegovini" koji finansira Vlada Švedske, a provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) ...

... u partnerstvu sa UN Women i institucijama u BiH.

U augustu 2019. predstavnici projekta su izrazili spremnost da pruže podršku jačanju kapaciteta Centralne izborne komisije BiH. Identificirano je nekoliko oblasti u kojima bi projekt mogao pružiti podršku Centralnoj izbornoj komisiji BiH, a kao najznačajne tehničko-informatičko unaprijeđenje bilo bi uspostava Online Resursnog centra Centra za edukaciju koji bi sadržavao Online biblioteku, Online platformu za edukaciju i Statistike.

Očekuje se da će uspostavom Online resursnog centra biti stvoreni neophodni preduslovi u poboljšanju izbornog procesa u segmentu edukacije izborne administracije, informiranja birača i svih drugih učesnika u izbornom procesu, uključujući i političke subjekte.

Istaknuto je da je cilj da Online resursni centar u budućnosti postane digitalni resurs gdje će korisnici pronaći informativne i edukativne sadržaje poput webinara i kurseva za različite ciljne grupe - biračke odbore, izborne posmatrače, javnost, medije itd. Publikacije, izvještaji i statistike iz oblasti izbora, ravnopravnosti spolova, finansiranja izborne kampanje i finansiranje političkih stranaka, sigurnost izbora će predstavljati vrijedan resurs za studente, istraživače i sve one koji su zainteresirani za oblast izbora u BiH.

U vremenu kada se cijeli svijet suočava sa pandemijom COVID-19 uspostava tog online resursa dobija na značaju, posebno u godini kada se u BiH održavaju Lokalni izbori i kada se sve edukativne aktivnosti i informiranje izbornih aktera odvija online i putem informatičkih servisa, saopćeno je iz CIK-a.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo