1°C
Mostar 11°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

17.07.2020 / 13:11 KORONAVIRUS - 239 tableta

Vrijedna donacija za pomoć u daljem obrazovanju romskih učenika

Vrijedna donacija za pomoć u daljem obrazovanju romskih učenika
Foto: FENA - Vijesti.ba

Učenici romske nacionalne manjine u BiH dobili su 239 tableta te mogućnost internet konekcije za dalje obrazovanje u vrijeme pandemije koronavirusa.

Donator ovog projekta je Romski obrazovni fond i konzorcij pet nevladinih organizacija koje doprinose većoj uključenosti romske djece u sistem obrazovanja i osiguravaju im kontinuirano i kvalitetno obrazovanje.

Projekt se koristi za instruktivnu nastavu, radionice s djecom i aktivnostima s roditeljima.

-  Za vrijeme online nastave imala sam mnoge probleme. Želim se baviti informatikom pa sam osjećala nedostatak tehnologije. Imamo mogo obaveza oko crtanja, a sada će mi s tabletom biti mnogo lakše. Planiram upisati i četvrti razred Srednje škole i hvala ljudima koji se trude da dobijemo tablete - kaže učenica Trećeg razreda Srednje mješovite škole Tuzla Damira Karić. 

I Nevresa Mujić, učenica trećeg razreda Saobraćajne škole Tuzla, kaže za Fenu da se tokom održavanja online nastave teško snalazila, jer nije imala pristup internetu.

- Ja sam imala samo telefon, ali mi je najviše trebao kompjuter ili laptop. Nadam se da će mi ovaj tablet kojeg smo dobili mnogo pomoći i da će nakon mene služiti i drugoj djeci. Stalo mi je do školovanja i želim nastaviti dalje - kazala je ona.

Vrijednost ovog projekta koji je od iznimne pomoći učenicima romske nacionalnosti u BiH je 40 hiljada eura.

- Želimo pomoći romskoj djeci koja žele neometano pratiti online nastavu. Tako je Udruženje Roma 'EuroRom' napravilo konzorcij s drugim romskim organizacijama iz BiH. Zajedno smo osmislili ovaj projekt, s tim da je 'EuroRom' lider organizacija u realizaciji - kaže projekt menadžer Udruženja "EuroRom“ Tuzla Nedžad Jusić.  

Ističe da je ovo prva i najveća donacija za romske učenike, a pojašnjava da im se tableti ne daju u trajno vlasništvo, nego na korištenje.

-To znači da će djeca ove tablete moći koristiti za svoje školovanje, po završetku obrazovanja oni će tablete vratiti svojim školama, a škole će dalje tablete dodijeliti drugoj djeci koja su u socijalnoj potrebi - kaže Jusić.

Također, ovim projektom djeca nisu dobila samo tablete, nego i telefonske kartice s 10 konvertibilnih maraka interneta.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo