4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

23.07.2020 / 20:00 Politika - Denis Čarkadžić za Vijesti.ba

Ključni akteri blokada u BiH i dalje 'kredibilan' partner za EU

Ključni akteri blokada u BiH i dalje 'kredibilan' partner za EU
Foto: Vijesti.ba

Umjesto da napredujemo u polju vladavine prava, ljestvica nepoštivanja zakona početkom ovog izbornog ciklusa podignuta je na jedan novi, do sada najviši nivo, te se dovelo u pitanje i održavanje samih izbora u BiH.

Izjavio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba magistar evropskih integracija i politički analitičar Denis Čarkadžić.

Potpuno je nezamislivo, smatra naš sagovornik, da se u demokratskim društvima, u kojima se poštuju Ustav i zakoni, uopšte postavlja pitanje da li će ili neće, u određenom zakonskom roku propisani, izbori biti održani.

- Međutim, odavno je jasno da u BiH zakoni više ništa ne znače, te da se oni krše potpuno otvoreno, čak i uz prethodne najave njihovog kršenja - navodi Čarkadžić.

Tako je, nastavlja, nakon što su izabrani novi/stari članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović još u martu ove godine jasno rekao da neće biti usvojen budžet dok se ta odluka Zastupničkog doma Parlamenta BiH ne promijeni.

- Nakon što je CIK u maju raspisao izbore, prekršen je član Izbornog zakona koji nalaže da se sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana donošenja odluke CIK-a BiH o raspisivanju izbora - potcrtava Čarkadžić.

Niko nije i neće, dodaje, odgovarati za to, te je tako uspostavljen novi "standard" u skladu sa kojim od nečije "političke volje" zavisi da li će ove godine građani BiH moći konzumirati osnovno demokratsko pravo - da biraju i budu birani.

- Obzirom da, nakon što je prekršen Izborni zakon, odgovornosti nema, sa stanovišta vladavine prava sada je potpuno irelevantno da li će ili neće Lokalni izbori u BiH biti održani 15. novembra jer će, ukoliko se ovaj začarani krug nepoštivanja zakona ne prekine, nakon ovog probnog balona svaki naredni izbori biti upitni, odnosno, njihovo održavanje zavisit će od "političke volje" centara moći koji budu u mogućnosti da provođenje izbornog procesa na ovaj ili onaj način zaustave, znajući da za to neće odgovarati pred nadležnim institucijama - poručuje Čarkadžić.

"Pregovaračka tehnika" ucjena blokadama funkcionisanja sistema u BiH, u cilju ispunjavanja političkih interesa, višedecenijska je praksa u BiH, te je njena primjena, ističe naš sagovornik, od održavanja minulih Opštih izbora 2018. godine do danas kulminirala.

- Jedna od posljedica je da još uvijek nemamo izabranu novu izvršnu vlast u Federaciji BiH a sada, paradoksalno, nakon što su otvorena vrata izborima u Mostaru, čitavoj zemlji prijeti mostarski scenario - govori Čarkadžić.

Prema njegovim riječima, nade koje jedan dio javnosti u BiH polaže u međunarodnu zajednicu, očekujući da ona bude ta koja će odlučnije djelovati, redovno ostaju neutemeljene.

- Naprotiv, ključni akteri blokada svih bitnih procesa u BiH i dalje su "kredibilan" partner, pogotovo za EU, te se teško oteti utisku da je, pozivajući odgovorne na pokazivanje "političke volje", i međunarodna zajednica u BiH prihvatila ono što bi u zemljama iz kojih njihovi predstavnici dolaze bilo nezamislivo - da nečija, bilo čija volja, bude iznad Ustava i zakona njihove zemlje - zaključuje Čarkadžić u razgovoru za Vijesti.ba.

 

D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo