3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

30.07.2020 / 16:31 Politika - Odgovor na pismo

Međunarodna zajednica upozorila Čovića, podrška CIK-u po pitanju Mostara

Međunarodna zajednica upozorila Čovića, podrška CIK-u po pitanju Mostara
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović uputio je prije samo nekoliko dana pismo međunarodnim zvaničnicima u BiH povodom odluke CIK-a da se lokalni izbori u Mostaru održe 20. decembra ove godine.

Međutim, odgovor kojeg su mu uputili Ambasada SAD, OHR, EU, OSCE i ambasada Velike Britanije neće se dopasti lideru HDZ-a.

“Hvala vam na pismu od 24. jula u vezi sa održavanjem lokalnih izbora u Mostaru. Pozdravljamo vašu kontinuiranu angažiranost glede ove najvažnije teme i još jednom ponavljamo koliko cijenimopozitivnu ulogu koju ste odigrali proteklih mjeseci u dolaženju do ovog izuzetno značajnog sporazuma. Održavanje ovih izbora je uključeno u 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije i predstavlja jedan od najviših prioriteta u osnaživanju načela demokratije i vladavine prava u BiH.

Pored toga, s olakšanjem smo primili vijest da je Parlamentarna skupština BiH konačno usvojila Zakon o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

U vezi odluke CIK-a koja se tiče održavanja lokalnih izbora u Mostaru, naglašavamo da obaveze CIK-a proističu iz Izbornog zakona BiH, uključujući Zakonom propisane rokove, u skladu s nedavnim izmjenama i dopunama.

To pitanje je također CIK uzalud istakao 3. jula u pismu Zajedničkom kolegiju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. CIK je upozorio na rokove propisane Izbornim zakonom i tražio od Zajedničkog kolegija da skrati te rokove ili da da ovlaštenje CIK-u da to učini samo u slučaju Mostara. Izmjene i dopune Izbornog zakona BiH koje je 8. jula 2020. usvojila Parlamenarna skupština BiH nisu uključivale konkretnu odredbu kojom bi se odstupilo od tog općeg pravila. CIK je stoga djelova u skladu sa zakonom i važno je da se ta institucija ne suočava sa preprekama u svom funkcioniranju.

Sada je od ključne važnosti da se izbore održe 2020. u cijeloj državi, uključujući Grad Mostar. Odluka da se održe izbori u Mostaru bila je dobrodošao korak. Nakon 12 godina, svi se trebamo pozabaviti rješavanem tog demokratskog nedostatka i učiniti sve da osiguramo da se oni dogode.

Vjerujemo da ćete se i vi i članovi HDZ-a BiH angažirati na konstruktivan način sa ciljem osiguranja prava građana BiH da učestvuju na izborima, dodjele sredstava CIK-u bez odlaganja i ostvarenja kontinuiranog konkretnog napretka na putu ka EU”, navodi se u pismu.

Pismo su potpisali visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, voditeljica Misije OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec, zamjenik voditelja Delegacije EU u BiH Khaldoun Sinno, zamjenica ambasadora SAD u BiH Ellen Germain i zamjenica ambasadora Velike Britanije u BiH Ruth Wiseman.

Cijelo pismo u nastavku:



(Vijesti.ba)





Izdvajamo