20°C
Mostar 25°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 23°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

30.07.2020 / 18:08 Ljepota i Zdravlje - Prema izvještaju UN-a

Blizu 800 miliona djece u svijetu otruje se olovom

Blizu 800 miliona djece u svijetu otruje se olovom

Blizu 800 miliona djece širom svijeta otruje se olovom ili zagađenjem vode i zraka, upozorile su Ujedinjene nacije u četvrtak u specijalnom izvještaju o „masovnoj i ranije nepoznatoj“ zdravstvenoj krizi.

Procjenjuje se da svako treće djete ima značajne nivoe olova - potencijalnog neurotoksina – u krvi, što zahtijeva trenutačnu akciju na sprečavanju dugoročne štete, saopćio je Dječiji fond UN-a, Unicef.

- S malo početnih simptoma, olovo tiho razara zdravlje i razvoj djeteta, s eventuaalno fatalnim posljedicama – izjavila je Henrietta Fore, izvršna direktorica Unicefa.         

- Svjesni koliko je rašireno trovanje olovom, i uviđajući kakva razaranja izaziva po živote pojedinaca i zajednice, mi moramo potkanuti hitnu akciju na zaštiti djece jednom i zauvijek – kazala je.

Izlaganje olovu u djetinjstvu povezano je s nizom problema u ponašanju, kao i sa zdravljem bubrega i kardiovaskularnog sistema u kasnijim fazama života.

Procjenjuje se da problem, koji je dominantan u južnoj Aziji, košta zemlje s niskim i srednjim primanjima skoro trilion dolara.

Trovanje olovom dolazi iz brojnih izvora, među kojima su peći na otvorenom, farbe i benzin.

Olovne cijevi u brojnim zemljama također stvaraju opasne nivoe hemikalija u snabdijevanju pitkom vodom.

U izvještaju UN-a navodi se da su glavni izvor otrova nereciklirani ili neprimjereno odlagani automobilski akumulatori. U zemljama u kojima je trovanje djece olovom prevalentno, broj vozila na cestama udvostručen je od 2000.

Analizu izlaganja djece olovu prikupio je Institit za procjenu zdravlja, vodeća globalna zdravstvena istrživačka grupa koju djelimično finansira Fondacija Billa i Melinde Gates.

U izvještaju je utvrđeno da je, dok su nivoi olova u krvi među djecom u bogatim zemljama u opadanju, kod siromašnih zemalja taj problem drastično povećan, prenosi AFP.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo