16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

02.08.2020 / 18:22 Regija - Objavljeno

Srbija kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa

Srbija kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa

Srbija je kupila kineski PVO sistem srednjeg dometa FK-3. Kako Mreža navodi, nabavka je ugovorena i plaćena.

Ovo je provjerljivo u redovnoj evidenciji Agencije za privredne registre na internetu gdje je ugovarač posla, kompanija Jugoimport SDPR, objavila svoj redovni godišnji izvještaj o poslovanju za 2019. godinu, ekskluzivno piše Balkanska bezbednosna mreža,

Izvještaj pominje da je kompanija u prošloj godini sa 31 zemljom zaključila 163 uvozna ugovora u vrijednosti od 620,3 miliona dolara. Izvještaj navodi da se „najveći dio uvoza odnosi na modernizaciju aviona MiG-29, nabavku sistema bespilotnih letjelica, zatim nabavku lako prenosivog sistema Mistral i raketa za njega i PVO sistem FK-3“.

Srbija će tako postati prvi inostrani kupac ovog PVO sistema, a Mreža navodi da se, analizirajući pisanje mejnstrim medija, može doći do zaključka da su kupljene tri baterije. RV i PVO Vojske Srbije takođe je i prvi evropski kupac kineskih borbenih bespilotnih letjelica koje su nedavno i javno predstavljene.

Balkanska bezbjednosna mreža podsjeća da su informacije o kupovini ovog raketnog sistema već nekoliko puta bile plasirane medijima pod državnim uticajem.

Prvi raketni sistemi PVO nabavljeni su u prvoj polovini 1960-tih godina i bivši SSSR je bio jedini izvor raketne tehnike za uništavanje ciljeva u vazdušnom prostoru. Sada Vojska Srbije koristi sisteme nasleđene iz jugoslovenske ere i odbranu Beograda čine divizioni RS PVO Neva-M sa zonom uništenja po daljini do 25 km i po visini do 18 km. Građanski rat odložio je nabavke nove tehnike iako je bilo puno glasina tokom burnih 1990-tih o pokušajima i ponudama za ruski RS PVO S-300.

Domaće javno mnjenje je do danas ostalo fascinirano ruskim sistemima starim S-300 i novim S-400. Kada mediji u naslovima pomenu te rakete očekuje se izuzetan nivo interesa čitalaca. Od 2012. u javnom prostoru često se najavljivalo da predstoji nabavka novih ruskih sistema koji će efikasno zaštititi vazdušni prostor Srbije čak i dejstvom po ciljevima koji su daleko u zagraničnom području. Kulimnacija proruskog talasa bila je za vrijeme vežbe Slovenski štit-2019 oktobra prošle godine kada su na aerodromu Batajnica kada su na vatrene položaje postavljena dva samohodna lansirna vozila RS PVO S-400. Mit o tome da su rakete ostale u Srbiji održavao se mjesecima, a već u to vrijeme bilo je izvjesno da se Srbija odlučila za nabavku kineskog RS PVO.

Novi sistemi HQ-22 i FK-3 koji ćemo uskoro vidjeti u Srbiji indirektno su ostvarene želje dobrog dijela javnosti kod nas da se nabavi S-300. Naime, Kinezi su rakete projektovali na bazi rješenja ruskih raketa raznih varijanti koje su dobili sa sistemom S-300 90-ih godina. Za kinesku vojnu industriju izvoz raketnih sistema PVO u Srbiju izuzetno je vrijedan prodor na potpuno novo tržište jer do sada korisnici kineskih sistema srednjeg i velikog dometa bili samo kineski saveznici iz Azije. – piše Mreža, a prenosi TangoSix.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo