24°C
Mostar 24°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

03.08.2020 / 17:31 KORONAVIRUS - Koronavirus

Izviđački tim WHO zaključio misiju u Kini

Izviđački tim WHO zaključio misiju u Kini
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) saopćila je da je njen izviđački tim koji je istraživao porijeklo epidemije koronavirusa u Kini zaključio svoju misiju u toj zemlji a UN-ova agencija za javno zdravstvo pristala je da pruži usluge za slanje šireg tima - prije svega u sumnjivu zonu epidemije.

-Generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da će „međunarodni tim“ biti poslan u Wuhan, gdje je, kako se vjeruje, pandemija prvi put izbila krajem prošle godine. Tedros je kazao da su „opis rada“ sačinili WHO i Kina, ali to nije konkretizirao.

Dr. Michael Ryan, čelnik odjela za vanredne situacije WHO, ukazao je  na „razlike u epidemiološkim slikama“ i kazao je da će studije i podaci koji se prikupljaju njima biti perocijenjeni.

-  Istinski cilj je u tome da obiđemo ljudske klastere koji su se prvi pojavili i da se vratimo sistematskom radu koji bi ustanovio kada je pobijena barijera prenosa sa životinjske na ljudsku vrstu - kazao je Ryan.

Kada shvatite gdje je barijera probijena, onda se na sistematičan način okrećete studijama o tome kako ju je životinjska vrsta probila - dodao je on, prenosi AP. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo