6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

04.08.2020 / 22:25 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Više neće biti "Oluja" jer se RS i Srbija više neće svađati

Vučić: Više neće biti "Oluja" jer se RS i Srbija više neće svađati
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Srbije poručio je okupljenima u Sremskoj Rači gdje je obilježena 25. godišnjica od akcije "Oluja" da Srbija pristaje na pomirenje, ali ne na poniženje.

"Od 2014. Srbija i Srpska zajednički obilježavaju srpska stradanja i na to sam ponosan. Ponosan jer nisu uspeli da nam zabrane da nosimo srpsko ime i prezime. Ponosan jer Srbi imaju ponosnu i nezavisnu državu koje može da stane u odbranu srpskih grobova, ali i budućnosti", poručio je Vučić.

On je naglasio da "Srbija živi i da neće nestati".

"Rekao sam im da više neće biti 'Oluja' jer se Srpska i Srbija više neće svađati", izjavio je on.

Poručio je da niko ne može da im zabrani da tuguju za nastradalim.

Naveo je da je matrica "Srbi su krivi za sve" sveprisutna i da će se to teško promijeniti.

"Srbi su zatirani samo zato što su Srbi. Srbi su krivi za sve. Ta matrica je postavljena i teško ćemo je danas i sutra izmijeniti. Ne maštamo o tome da ćemo promijeniti mišljenje svijeta, mi moramo da otkrijemo sve užase koje su Srbi iskusili. Srbija nikada neće imati žig sramote koji su joj na čelo stavljali", smatra on.

Vučić kaže da Srbija nikada neće pristati na poniženje.

"Što se tiče onih koji ćute o najtežim zločinima. Naše je da im kažemo da mi pomirenje želimo, mir da, ali poniženje nikada. Nismo vas tjerali nikada da priznate genocid, koji je očigledan, samo kažite 'da znamo da je u Jasenovcu stradao cijeli jedan narod jer su nosili srpsko ime i prezime'", rekao je Vučić.

Rekao ke da Srbiji "pridike drže oni čije ulice nose ime Mileta Budaka", ustaškog ideologa NDH koji je tvrac politike "ubistva trećine Srba, proterivanja trećine i pokatoličenja trećine".

Kazao je i da je broj Srba u današnjoj Hrvatskoj sveden na "statističku grešku", a da to nije rezultat samo genocida za vrijeme Drugog svetskog rata već i pogroma devedesetih godina prošlog vijeka.
(Vijesti.ba / BN)

Izdvajamo