12°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

05.08.2020 / 09:04 Svijet - Ogromna eksplozija

Liban proglasio trodnevnu žalost nakon pogibije stotinu osoba

Liban proglasio trodnevnu žalost nakon pogibije stotinu osoba
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Liban je proglasio trodnevnu žalost nakon ogromne eksplozije koja je pogodila glavni grad Bejrut u utorak navečer uslijed čega je najmanje stotinu osoba izgubilo život, dok je više od četiri hiljade ranjeno.

Čitav grad potresen je eksplozijom, koja se prvobitno manifestovala kao požar u luci nakon čega je došlo do eksplozije, podsjeća BBC.

Predsjednik Michel Aoun rekao je da je uzrok eksplozije 2.750 tona amonijum-nitrata koji se nalaze u skladištu već šest godina, ali nisu ispoštovane mjere sigurnosti čuvanja ove visoko eksplozivne supstance.

Zakazao je hitnu sjednicu vlade u srijedu, dodavši da bi se trebalo proglasiti dvosedmično vanredno stanje.

Predsjednik Aoun također je najavio da će vlada osloboditi hitno 100 milijardi lira, odnosno 66 miliona dolara, za sanaciju posljedica eksplozije.

- Ono čemu svjedočimo je ogromna katastrofa. Posvuda ima ranjenih i poginulih - izjavio je lokalnim medijima čelnik libanskog Crvenog krsta George Kettani.

- Više od stotinu osoba je izgubilo život. Naši timovi i dalje provode akcije potrage i spašavanja u okolnim područjima - navodi libanski Crveni krst u saopćenju izdatom u srijedu ujutro.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo