9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

05.08.2020 / 13:36 BiH - "Fond memorijala KS"

Manifestacija 'Odbrana BiH - Igman 2020' pod sloganom 'ostani kući i posvjedoči'

Manifestacija 'Odbrana BiH - Igman 2020' pod sloganom 'ostani kući i posvjedoči'
Foto: Fena / Vijesti.ba
Javna ustanova "Fond memorijala Kantona Sarajevo" i ove godine organizuje manifestaciju "Odbrana BiH - Igman 2019" kojom se tradicionalno ukazuje počast braniocima Bosne i Hercegovine, šehidima i poginulim borcima Armije Republike Bosne i Hercegovine ...

... i Ministarstva unutrašnjih poslova, te preživjelim ratnim veteranima.

Centralni program manifestacije i ove godine će biti održan na planini Igman kod Sarajeva 6. i 7. augusta, ali ovoga puta zbog epidemiološke situacije u BiH uzrokovane pandemijom koronavirusa pod sloganom "ostani kući i posvjedoči".

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica ističe da je cilj organizatora da sačuvaju živote svih svojih sugrađana zbog čega pozivaju da manfestaciju prate od kuće, ali ističe da je ovakve događaje potrebno organizovati kako bi mlađim naraštajima prenijeli šta se dešavalo u najtežem periodu za BiH.

- Ova manifestacija je kruna obilježavanja slamanja neprijateljske agresije na BiH. Ona se dešava u tri segmenta, prvi je odavanje vojnih počasti, drugi kulturno umjetnički program, a treći je vjerski program. Moramo izučavati našu historiju i podučavati mlade onome što nam je bilo namijenjeno. Ja često kažem da je rat nastavak politike drugim sredstvima. U BiH je mir nastavak rata drugim sredstvima i to mi svakodnevno preživljavamo, od veličanja i negiranja genocida, do negiranja udruženog zločinačkog poduhvata, te nagrađivanja i davanja odlikovanja ratnim zločincima, što ukazuje da ideologije iz devedesetih nisu zamrle – kazao je Grabovica.

Potpredsjednik Organizacionog odbora manifestacije Hazim Bahtanović ističe da će ovogodišnja manifestacija, pored toga što je jubilarna, biti u sjeni preuranjenog odlaska ministra i dosadašnjeg predsjednika Organizacionog odbora Salke Bukvarevića, kao i po  reduciranoj formi uzrokovanoj pandemijom koronavirusa.

Generalni sekretar manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2019" Hamdija Hasanović ističe da organizatori ovog događaja već 20 godina pozivaju borce da dođu i posvjedoče odbrani BiH i sjete se šehida, ali da ove godine iz sigurnosnih razloga ta poruka glasi "ostanite kući".

- Bitne su poruke koje ova manifestacija šalje. Nismo se predali u ratu pa nećemo ni danas. Imate priliku da virtuelno posjetite Igman – kazao je Hasanović.

Dodaje da su pokrovitelji manifestacije predsjedavajući i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić.

Manifestacija "Odbrana BiH - Igman 2019" počela je u ponedjeljak 3. augusta parastosom u Staroj pravoslavnoj crkvi u Sarajevu, a nastavljena je danas otvaranjem izložbe „Domovina u srcu“ u MMC/Amfiteatru na Kovačima, nakon čega će biti održano predavanje o temi „Alija Izetbegović – vrhovni komandant Oružanih snaga Republike Bosne i Hercegovine.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo