16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

05.08.2020 / 13:56 Ostali sportovi - Sportski spektakl

Planinska utrka Skakavac trail 6. septembra

Planinska utrka Skakavac trail 6. septembra
Foto: Fena / Vijesti.ba
U Sarajevu će 6. septembra, uz specijalno partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH četvrtu godinu, biti održana planinska utrka Skakavac trail.

Iako je pandemija Covid-19 uticala na odgađanje mnogo značajnih sportskih dešavanja, BiH i Sarajevo neće biti uskraćeni za još jedan sportski spektakl, čiji je ambasador najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka, saopćili su organizatori.

Nakon obavljenih konsultacija sa Kriznim štabom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, organizator utrke Planinarsko društvo Skakavac Sarajevo poduzelo je aktivnosti da se osiguraju sve mjere zaštite kako bi se događaj održao bez ugrožavanja zdravlja natjecatelja.

Poštujući preporuke i mjere Kriznog štaba, donesena je odluka da se u ovoj godini ne organizira utrka u dužini od 120 km. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, ova utrka bit će uvrštena u događaj 2021. godine, a odgođena je iz razloga jer se njene staze uglavnom kreću kroz naseljena mjesta.

Bez obzira na odgađanje ove ultrautruke, projekat u svojoj ponudi za ovu godinu nudi utrke od 21, 42 i 77 km koje su bodovane ITRA i UTMB kvalifikacijskim bodovima, te posebnu utrku - Canicross. Sportisti i zaljubljenici u planinsko trčanje tako, najavljeno je, neće biti uskraćeni za uživanje i rekreaciju koje nude staze Skakavac traila povezujući sve historijske znamenitosti grada sa dva prirodna rezervata - Bentbašom i Skakavcem.

Također, zbog uticaja pandemije na sve sfere života i s ciljem da se omogući učešće u utrkama, svim zainteresiranim su kotizacije za sve utrke umanjene.

Cijelom ugođaju doprinijet će i organizacija državnog prvenstva u planinskom trčanju koje se organizira u saradnji sa Atletskim savezom BiH u sklopu utrke na 77 km.

Realizaciju ovogodišnje utrke su podržali Općina Vogošća i BH Telecom.

Prijave za utrku otvorene su do 20. augusta 2020. godine.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo