0°C
Mostar 5°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C

05.08.2020 / 15:30 BiH - KUIP KS

Represivnije inspekcijske mjere protiv prekršilaca

Represivnije inspekcijske mjere protiv prekršilaca
Foto: Arhiv

Nakon što je na jučer održanom sastanku u organizaciji premijera Kantona Sarajevo, na kojem su pored ostalih relevantnih predstavnika FBiH i KS prisustvovali i predstavnici Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS...

... od inspekcijskih organa zatražene su pojačane kontrole i strožije sankcioniranje prekršilaca, Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske i inspekcije za hranu će cijeneći procjene struke, a usljed rapidnog rasta broja zaraženih i umrlih u KS, dosadašnje, prvenstveno preventivno i korektivno djelovanje (upozorenja, ukazivanje subjektima nadzora na obavezu poštivanja propisa i propisana sankcije, rješenja o otklanjanju nepravilnosti i nedostataka) u predstojećem periodu zamijeniti represivnijim djelovanjem na terenu.

Potvrdila je ovo Feni glasnogovornica KUIP-a KS Vildana Brdarić.

Prema njenim riječima, s ciljem unaprijeđenja sistema borbe protiv epidemije koronavirusa, prema zaključcima sa sastanka ranije donesene mjere i preporuke bi, radi lakšeg sankcionisanja i procesuiranja prekršilaca, trebale biti vraćene u formu naredbi.

- Uz zahvalnost na pokazanom razumijevanju onim privrednim subjektima u KS-u koji su već odavno shvatili ozbiljnost situacije, pozivamo još jednom sve subjekte nadora na poštivanje donesenih higijensko-epidemioloških mjera, korištenje zaštitne opreme, kao i poštivanje propisane fizičke distance, te obavezne upotrebe dezinfekcionih sredstava, a građane KS-a da pokažu individualnu i kolektivnu odgovornost i solidarnost u trgovinama i drugim prodajnim i ugostiteljskim objektima, kao i kod ostalih subjekata čije usluge koriste, jer time osim što štite svoje i zdravlje uposlenika, olakšavaju i proces rada - kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a KS pozivaju subjekte nadzora registrirane za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na obavezno poštivanje utvrđenog radnog vremena do 23.00 sata, jer će svako kršenje biti strogo sankcionirano.

Brdarić podsjeća da je usljed nedovoljne kadrovske kapacitiranosti sanitarne inspekcije odlukom direktora Uprave izvršena preraspodjela radnog vremena sa radom u dvije smjene, kao i preraspoređivanje inspektora iz drugih upravnih oblasti da u uslovima epidemije obavljaju poslove sanitarnih inspektora.

- Od marta 2020. godine do danas sanitarni inspektori KUIP-a izvršili su 7.031 inspekcijski nadzor, a osim ugostiteljskih kontrolisani su i trgovački objekti, tržni centri, kozemtički/frizerski saloni, pekare, te ostali subjekti nadzora na koje se donesene naredbe odnose. U tom periodu broj izdatih prekršajnih naloga je 98 sa novčanim iznosom od 163.095 KM, dok je broj prevenitivo-korektivnih mjera, odnosno donesenih rješenja o otklanjanju utvrđenih nedostataka daleko veći i iznosi 765 - kazala je Brdarić.

Iz KUIP-a KS napominju da su za inspekcijske organe subjekti nadzora poslodavci registrirani kao pravne ili fizičke osobe, za koje je u slučaju neprovođenja opštih mjera za sprečavanje zaraze, moguće izreći novčane kazne od 3.000 do 10.000 KM za pravne osobe, od 500 do 2.000 KM za odgovornu osobu u njima, te od 2.000 do 8.000 KM za obrtnike.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo