8°C
Mostar 11°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

05.08.2020 / 16:52 KORONAVIRUS - Premijer FBiH

Novalić: Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, fokus na investicije

Novalić: Ne želimo više žrtvovati ekonomiju, fokus na investicije
Foto: FENA

Mjere koje su bile na snazi od polovine marta do kraja maja pokazale su dobre rezultate, ali su bile pogubne za ekonomiju, poručio je federalni premijer Fadil Novalić.

- Ne želimo više žrtvovati ekonomiju jer inače ćemo zapasti u zonu gladi, imat ćemo jako veliki broj socijalnih slučajeva. Nećemo više uvoditi restriktivne mjere poput policijskog sata, ali ćemo mjere dorađivati - rekao je Novalić.

- Vratit ćemo pažnju, restriktivnu kontrolu sadašnjih mjera. Pratimo šta rade razvijene zemlje - naglasio je Novalić.

Smatra da posljedice koronavirusa u BiH, ali i u drugim državama, najviše trpi turizam. S tim u vezi, najavio je, Vlada Federacije BiH pomoći će ovaj resor.

- Nećemo napraviti novi korona zakon, širokopojasni, koji se odnosi na sve, nego ćemo ići segmentno. U septembru ćemo najvjerovantije donijeti zakon kojim ćemo pomoći sa 20, 30 miliona turistički sektor. U budućem periodu prevoznički, i tako dalje. Ići ćemo na ciljane aktivnosti - rekao je Novalić, dodajući da je to potpora, ali da su korisnije investicije.

Poredeći period za vrijeme restriktivnih mjera i poslije naveo je da je od 16. marta do 29. maja bilo 1.082 zaraženih, 39 mrtvih i 956 izliječenih. U protekla dva mjeseca je 7.517 zaraženih, 178 mrtvih i 3.700 oporavljenih. Aktivnih je 3.950.

Naglasio je da su i ekonomske posljedice vidljive, tako da su u aprilu prihodi bili - 13,3 posto. U maju je zabilježen minus od 10,5 posto, zbog koronavirusa, a u junu 7,2 posto.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo