13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

06.08.2020 / 17:02 Fudbal - Izabrana 13. jula

Nova uprava NK Čelik podnijela neopozivu ostavku

Nova uprava NK Čelik podnijela neopozivu ostavku
Foto: Fena / Vijesti.ba
Novi Upravni odbor Nogometnog kluba Čelik, koji je izabran 13. jula, zbog izostanka obećane podrške od Gradske uprave Zenice podnio je neopozivu ostavku.

Kako su danas na pres-konferenciji istakli predsjednik Armin Gafurović, Tarik Hadžimahmutović i Jasmin Begagić, oni su klub, koji je ove sezone ispao iz Premijer lige Bosne i Hercegovine te odlučio krenuti iz najnižeg ranga - Kantonalne lige Zeničko-dobojskog kantona, preuzeli u "najgoroj situaciji u historiji kluba".

- Prije samog ulaska jasno smo postavili uslov samo u slučaju ako će Grad Zenica stati iza nas. Obavili smo neformalne razgovore sa Udruženjem građana "Robijaši", Upravom Grada Zenice. Uprkos traženju pismenog memoranduma sporazuma sa Gradom nismo ga dobili, uz obećanje da ćemo imati podršku i da se slobodno upustimo u avanturu ozdravljenja kluba - objasnio je Begagić.

Napomenuo je da su predloženim memorandumom tražili da Grad Zenica na mjesečnom nivou klub finansira sa 45.000 KM te da stane iza kluba za potpis ugovora za reprogram poreskog duga s Poreskom upravom, za što su na sastancima s predstavnicima Gradske uprave dobili usmeno obećanje.

- Nakon ulaska u klub zatekli smo dugovanja prema igračima u iznosu od 1.400.000 KM. To su dugovanja koja nas mogu blokirati neodigravanjem utakmica u najnižem rangu, u kantonalnoj ligi u kojoj se danas NK Čelik nalazi - objasnio je Begagić.

Dugovanja su razgovorom s igračima "spustili" na 348.000 KM te klubu uštedili više od milion KM, ali uz uslov da se isplate dogovorena sredstva. Grad, uprkos obećanjima, ni do današnjeg dana ta sredstva nije prebacio klubu, navode.

Predsjednik Gafurović je istakao kako su osigurali štampanje 1.000 dresova, maskica za lice te majica koje bi se prodavale u Fan šopu, a od Nove godine bi imali i sponzora koji bi ih finansirao u iznosu od 50.000 KM godišnje. U ovoj bi godini od tog sponzora dobili 10.000 KM.

- Također smo dogovorili sa nekim firmama iz Zenice, koje su spremne na mjesečnom nivou izdvajati 500 KM. Takvih bi bilo 100-njak firmi i to bi bilo nekih 50.000 KM i mi bismo se mogli sami finansirati, nevezano za Grad, do novog budžeta - kazao je Gafurović.

Grad je, napomenuo je Gafurović, uzeo sve poslovne prostore, a Čelik plaća Radnu zajednicu sa stadiona. Toliko je, kaže, štetnih ugovora.

- Jedan radnik ima tri ugovora - na tri mjeseca, na šest mjeseci i na neodređeno. Imate jednog, neću da imenujem, da ima ugovor na 1.200 KM platu, uz topli obrok. Za šest mjeseci niko nije bio u stanju da isključi brojače karata. Šest mjeseci brojači karata rade na stadionu, gdje dolazi oko 3.000 KM struje. Također je došao račun od 5.800 KM vode za ovaj mjesec. Grad plaća Albu, a Alba koristi Čelikovu vodu. Također, svi poslovni prostori, što Grad uzima kiriju, Čelik plaća vodu za sve. To je, stvarno, van pameti - ističe Gafurović.

Dodaje kako će, ipak, ostati i biti uz klub dok ne dođe nova Uprava, ali da smatra da bi klub trebao preuzeti Grad. Čelik bi 12. augusta trebao igrati sa zeničkom Fortunom u Kupu Zeničko-dobojskog kantona te 22. augusta na Bilinom polju protiv Novog Šehera u 1. kolu Kantonalne lige ZDK.

Ukupan dug Čelika, napomenuo je Hadžimahmutović, iznosi manje od šest miliona KM, čime bi bili izmireni svi dugovi te imali "zdrav klub". Od Gradske uprave, napominje, tražili su 600.000 KM na godišnjem nivou.

- Gradska uprava je dovela prethodnu upravu, nismo je mi doveli. To treba svima biti jasno. Čast tim ljudima, ja ne znam ni šta su radili. Nismo ih mi doveli. Zbog toga smo očekivali makar podršku u tom dijelu, od strane Gradske uprave, da počisti te njihove dugove. Tu postoji jedan znak jednakosti između prethodne Uprave i Gradske uprave - istakao je Hadžimahmutović, koji se pita zašto je Zenica okrenula leđa svom Čeliku?

Gradska uprava, ističe, nije prihvatila ni opciju da se stadion i poslovni prostori vrate Čeliku, čime bi se mogli finansirati iz vlastitog rada.

Hadžimahmutović se pita i da li je dug od šest miliona KM razlog da se gasi klub, pogotovo što bi sve dugove prema državi morali platiti građani Zenice, jer bi poreska uprava i u slučaju gašenja našla načina da naplati dug.

- Tražimo da se dug plati parama iz budžeta. To Zenica duguje Čeliku. Prvi put Zenica ima Upravu koja je došla s namjerom da nešto uradi, a ne da se okoristi - poručio je Hadžimahmutović.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo