10°C
Mostar 12°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

06.08.2020 / 17:19 Svijet - Njemački ministar za evropska pitanja

Roth traži da Britanija bude "realnija i pragmatičnija" u pregovorima o Brexitu

Roth traži da Britanija bude "realnija i pragmatičnija" u pregovorima o Brexitu
Michael Roth / Vijesti.ba
Britanija treba biti "realnija i pragmatičnija" u pregovorima o Brexitu s Evropskom unijom, izjavio je njemački ministar za evropska pitanja u intervjuu za AFP u četvrtak.

Izražavajući duboku zabrinutost zbog blokiranih pregovora o budućim britanskim odnosima s blokom, ministar Michael Roth također je naglasio zapanjenost jer, kako izgleda, London također "ne pokazuje bilo kakav pojačani interes za pitanja iz domena vanjske i sigurnosne politike" u odnosima s EU.

Roth je izjavio kako je "razočaran što se London sve više udaljava od političke deklaracije dogovorene između nas kao pouzdane osnove za pregovore".

- Volio bih da odgovorni u Londonu budu realniji i pragmatičniji - kazao je on, dodajući da su Britanci posebno poznati po svom pragmatizmu.

Britanija je slijedila rezultate duboko kontroverznog referenduma iz 2016. i napustila je EU 31. januara nakon skoro pola stoljeća integracije u bloku. No, još je vezana trgovinskim pravilima EU do 31. decembra, čekajući na ishod pregovora o budućim odnosima sa svojim najvećim trgovinskim partnerom.

Dok je pandemija, međutim, izazvala haos u vremenskim rokovima za pregovore, strahovanja su porasla da vrijeme ističe brzo za postizanje sporazuma koji bi mogao spriječiti haotični razlaz dvije strane.

London je odbacio produženje prelaznog perioda iza 31. decembra, čak i pored toga što su šefovi pregovaračkih timova upozorili da sporazum nije nadohvat ruke zbog golemih razlika u ključnim temama kao što su ribolovna prava i pravila konkurentnosti.

Dok je Njemačka preuzela predsjedanje nad EU 1. jula, kancelarka Angela Merkel posebno je ukazala da blok mora biti spreman na mogućnost da razgovori propadnu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo