14°C
Mostar 17°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

06.08.2020 / 17:28 Ekonomija - Staša Košarac

Revidirana lista infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine

Revidirana lista infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine
Staša Košarac / Vijesti.ba
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH sačinilo je revidiranu listu infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine, čija ukupna vrijednost iznosi 1.464.116.621,94 eura.

Proces revizije pokrenut je u julu prošle godine, a predložena revidirana lista potvrđena je tokom juna 2020. godine na sjednicama vlada Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko Distrikta.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac rekao je da je proces revizije liste infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine pokrenut u cilju izmjena i dopuna određenih projekata koji su predloženi u okviru programiranja procesa IPA II i Akcionog dokumenta Životna sredina 2020, ali i zbog potrebe kandidiranja novih projekata, s obzirom na to da je Evropska komisija izrazila stav da neće podržavati niti finansirati projekte koji se ne nalaze na pomenutoj listi.

- Revidiranu listu sačinili smo u saradnji s nadležnim institucijama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. U odnosu na prvu listu koju je činilo 67 infrastrukturnih projekata, revidirana lista sadrži 129 projekata, od kojih su 56 projekti iz Republike Srpske, 68 je iz Federacije BiH, dok su četiri projekta iz Brčko distrikta, a jedan projekat iz oblasti usluga vodosnabdijevanja odnosi se na cijelu BiH - istaknuo je ministar Košarac.

Revidirana lista infrastrukturnih projekata iz oblasti životne sredine bit će upućena na potvrđivanje Odboru za investicije BiH, a potom i Vijeću ministara BiH na konačnu verifikaciju - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.    

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo