15°C
Mostar °C
Tuzla 21°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

06.08.2020 / 22:09 Kultura - Narodna biblioteke Mostar

Mostarsko ljeto: Otvorena izložba ‘Mustafa Ćeman u vremenu'

Mostarsko ljeto: Otvorena izložba ‘Mustafa Ćeman u vremenu'
Foto: FENA - Vijesti.ba

U sklopu kulturne manifestacije "Mostarsko ljeto 2020", večeras je u prostorijama Narodne biblioteke Mostar otvorena izložba pod nazivom "Mustafa Ćeman u vremenu" autora Esmira Bašića.

Mustafa Ćeman jedan je od najistaknutijih bosanskohercegovačkih bibliografa i bibliofila koji je prema riječima autora Bašića ostavio dubok trag u kulturnoj povijesti bibliotečke djelatnosti.

- Ovom izložbom želimo predstaviti Mustafu Ćemala i napraviti poveznice s Hercegovinom i Mostarom jer su one izuzetno jake. S obzirom da je prošlo 20 godina od njegove smrti želimo napraviti predstavljanje njegovog lika i djela u znanstvenom smislu kao i kulturološkom smislu. Mustafa je bio najznačajniji bosanskohercegovačkih bibliografa u 20. stoljeću, i među najznačajnijim bibliografima u povijesti BiH - kazao je autor izložbe Esmir Bašić.

Autor je istaknuo kako se izložba sastoji iz nekoliko dijelova.

- Prvi dio izložbe obuhvaća dokumente i slike o njegovom životom putu, u drugom djelu izložbe javnost će se moći upoznati s njegovom ulogom u radu izdavačke kuće "Zoro" Zagreb gdje je Mustafa vodio odjeljenje za bibliotekarstvo i u okviru te aktivnosti otvorio je 86 javnih biblioteka na prostoru bivše Jugoslavije - istaknuo je Bašić.

Osim navedenog, po riječima autora, imaju još dva aspekta izložbe, jedan aspekt se tiče njegovog publicističkog rada, a zadnji dio tiče se njegovih dijela, prvenstveno bibliografija koje je Mustafa objavio, a riječ je o kapitalnim bibliografijama.

Na programu Mostarskog ljeta u petak, 7. kolovoza, na ljetnoj pozornici mostarskog Centra za kulturu, u 21 sat, bit će održana monodrama "Obrana Sokrata", rađena prema Platonovom tekstu i prijevodu Miloša N. Đurića, a čiju režiju i interpretaciju potpisuje Šerif Aljić.

Svi događaji održavaju se u okviru navedene manifestacije i u skladu s mjerama i naredbama Kriznog stožera Federacije BiH, a ulaz je slobodan za sve posjetitelje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo