4°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

07.08.2020 / 13:24 Svijet - Nakon ekplozije

Svjetska zdravstvena organizacija apeluje na pomoć za Liban

Svjetska zdravstvena organizacija apeluje na pomoć za Liban
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) apelira za 15 miliona dolara za pokriće hitnih zdravstvenih potreba u Libanu nakon eksplozije luke Bejrut koja je pogodila usred ekonomske krize i porasta slučajeva koronavirusa.

Eksplozija, u kojoj je poginulo više od 150 osoba, a ranjeno je više od 5.000, uništila je i 17 kontejnera u kojima se nalazi medicinski materijal WHO, uključujući ličnu zaštitnu opremu, javio je Reuters.

Pet bolnica na području koje je u utorak pogođeno eksplozijom ili ne funkcionira ili djelomično ne funkcionira, a prvobitni izvještaj govore da su mnogi zdravstveni domovi i ustanove za primarnu njegu također oštećeni ili nisu u funkciji, navodi se.

Do 300.000 ljudi raseljeno je iz svojih domova i potrebni su im hrana ili sklonište, što "takođe rizikuje ubrzanje širenja COVID-19 i pojavu drugih bolesti", rekao je Iman Shankiti, predstavnik WHO u Libanu.

WHO navodi da zajedno s Američkim univerzitetom u Bejrutu planiraju procjenu životne sredine o uticaju isparenja izazvanih eksplozijom amonijevog nitrata.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo