10°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C
Powered by Dark Sky

07.08.2020 / 13:38 BiH - Srebrenica

Intenzivirane aktivnosti na rješavanju pitanja Banje Guber

Intenzivirane aktivnosti na rješavanju pitanja Banje Guber
Foto: FENA - Vijesti.ba

Opština Srebrenica u saradnji sa Vladom RS i resornim ministarstvima te Zavodom za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju ”Dr Miroslav Zotović” započela je rad na izradi studije isplativosti i izvodivosti projekta revitalizacije i ponovnog stavljanja u funkciju "Banje Guber".

Cilj je osnivanje JZU Specijalna bolnica za internu i fizikalnu medicinsku i rehabilitaciju.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić potvrdio je da se intenzivno radi na rješavanju pitanja Banje Guber, navodeći da je "situacija kompleksna da bi se brzo riješila, ali da su na dobrom putu".

-Održali smo sastanak sa stručnom ekipom, doktorima koji su specijalizovani da pričaju o kvalitetu i ljekovitosti vode. Prvo i osnovno je da dokažemo da je voda i dalje ljekovita kao što je to bila u prošlosti. Stručna lica ne sumnjaju u to, ali na osnovu analiza došlo je do nekih odstupanja od prvobitnih karakteristika same vode. Oni vjeruju da uzorkovanje nije urađeno kako treba. Vrlo brzo ćemo imati rezultate. Intenziviraće se to sve u narednom periodu - ustvrdio je načelnik Grujičić. 

Najavljuje da će uskoro biti raspisan tender i za uređenje šetališta Guber, a planirano je postavljanje kaldrme u dijelovima gdje nedostaje.

- Uradit ćemo nove klupe i dodatne sadržaje kao što je teretana na otvorenom. Afirmisali smo dosta šetalište, i na ovaj način ćemo doprinijeti da dosta ljudi koristi šetalište, jer sam boravak gore je dobar za zdravlje - ističe Grujičić.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo