13°C
Mostar 15°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

07.08.2020 / 13:58 BiH - Potpisali peticiju

Fočaci protestovali protiv izgradnje mini hidroelektrana na rijekama

Građani Foče, okupljeni u Udruženje građana „Bjelava“ Foča i neformalnu grupu Sačuvajmo rijeke Foče, organizovali su danas proteste kako bi ukazali na veliko nezadovoljstvo zbog aktuelnih i planiranih radova na izgradnji većeg broja mHE na području...

...opštine Foča. Posebno skreću pažnju na brojne propuste prilikom izvođenja radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava i nedostatak reakcije nadležnih institucija.

"Udruženje građana 'Bjelava' Foča, Neformalna grupa Sačuvajmo rijeke Foče i potpisnici peticije protiv izgradnje mHE u opštini Foča, protestima žele iskazati zabrinutost povodom radova koji se izvan oblasti obuhvaćenih projektom geoloških istraživanja, izvode duž vodotoka rijeke Velika Bjelava, za koju nije potpisan koncesioni ugovor i nisu izdate potrebne dozvole te zbog toga građani Foče zahtijevaju njihovo hitno obustavljanje", saopćeno je.

Građani Foča ističu da prilikom dodjele koncesije nije ispoštovan stav 3 javnog poziva u kojem stoji da je ponuđač dužan da prilikom izrade studija uvaži mišljenje Opštine Foča, odnosno preduzeća “Izvor” a.d. Foča od 20.6.2016. godine i 17.3.2017. godine.

U navedenom mišljenju je iskazana primjedba na gradnju planiranih mHE zbog ugroženosti gradskog vodovoda, a investitor nije dostavio studiju sa uvažavanjem svih uslova iz navedenog mišljenja.

"Glavni republički vodni inspektor je 14.07. izdao naredbu o zaustavljanju radova na rijekama Bjelava i Mala Bjelava iako su već tada radovi na probijanju trase puta za potrebne geoloških istraživanja bili završeni. Osim toga, uprkos upozorenjima građana, radove na rijeci Velika Bjelava glavni republički vodni inspektor uopšte nije konstatovao u svom izvještaju", saopćeno je.

"Ovim protestima tražimo da se svi započeti radovi na izgradnji mHE hitno obustave te da se vodotokovi vrate u prvobitno stanje i izvrši nivelacija terena, kao i regulacija riječnih korita koja su radovima narušena. Zahtijevamo da se ukine dozvola za detaljna geološka istraživanja na rijekama Bjelava i Mala Bjelava, jer je izdata uprkos neriješenim imovinskopravnim odnosima, te da se hitno izvrši raskid svih koncesionih ugovora za izgradnju mHE u slivu rijeke Bjelave i drugim rijekama opštine Foča, jer stanovnicima opštine Foča nije omogućeno da učestvuje u odlučivanju. Više od 3000 stanovnika Foče je potpisivanjem peticije javno iskazalo nezadovoljstvo izgradnjom planiranih mHE na rijekama Foče", istakao je u svom obraćanju Jovan Drakul, u ime Udruženja građana „Bjelava“ Foča.

U saopćenju podsjećaju da su građani Foče poslali zahtjev Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske da se hitno preispita zakonitost i ukine Rješenje o odobrenom izvođenju geoloških istraživanja na tom području, izdato nakon više od mjesec dana od početka radova.

"Naime, investitor je izašao na teren u martu ove godine, za vrijeme trajanja vanredne situacije uzrokovane virusom COVID 19, i započeo radove na izgradnji mini hidrocentrala na lokalitetima Bjelava, Velika i Mala Bjelava. Također, nezadovoljni građani Foče obratili su se i lokalnoj samoupravi sa zahtjevom da se održi tematska sjednica povodom uništavanja rijeke Bjelave", saopćeno je.

Oni pozivaju zvanične institucije da preuzmu odgovornost i reaguju na ukazane činjenice te da u skladu sa poslatim zahtjevima i dokazima o nelegalnosti radova na rijekama Bjelava, Mala i Velika Bjelava, donesu odluku o zaustavljanju radova.

Foto galerija: UG Bjelava

(Vijesti.ba)

Izdvajamo