12°C
Mostar 14°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

07.08.2020 / 18:29 Svijet - Michael Gove

Svi dokazi ukazuju na napredak u pregovorima oko Brexita

Svi dokazi ukazuju na napredak u pregovorima oko Brexita
Foto: Arhiv / Vijesti.ba
Vodeći britanski ministar za nadzor pregovora o Brexitu izjavio je u petak kako je napredak ostvaren s Evropskom unijom tako da vjeruje da dvije strane mogu postići sporazum o slobodnoj trgovini.

Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo je EU 31. januara, ali glavne odredbe članstva u bloku ostaju na snazi tokom prijelaznog prerioda do kraja godine, tokom koga se obje strane nadaju da će postići novi sporazum o slobodnoj trgovini.

- Svi dokazi ukazuju na to da smo ostvarili napredak u razgovorima s Evropskom unijom. Vjerujem da ćemo imati uspješan pregovarački ishod – izjavio je ministar Michael Gove novinarima u Sjevernoj Irskoj.         

Iako je britanska strana uvijek tvrdila kako vjeruje da je sporazum moguć, ton komentara Govea – jednog od najznačajnijih pristalica Brexita u vladi premijera Borisa Johnsona – bio je primjetno pozitivniji od onih u posljednjim mjesecima.

Krajem maja Gove je, naprimjer, zatražio od EU da probije ćorsokak u pregovorima.

Nemogućnost postizanja sporazuma potresla bi svjetsku trgovinu upravo u istoj mjeri kao i napuštanje restriktivnih mjera tokom pandemije koronavirusa.

Evropska unija voljna je na kompromis ublažavajući svoj zahtjev da se Britanija u budućnosti povinuje pravilima EU o državnoj pomoći, saopćili su diplomatski izvori Reutersu u ovom mjesecu.

-  Odnosi koje imamo s Evropskom unijom su konstruktivni, pragmatični i impresivni – izjavio je Gove, dodajući kako smatra da bi se sporazum mogao postići iako je još dosta rada na njemu ostalo.         

 Britanija i EU planirali su još pregovora do 2. oktobra, manje od 14 dana prije samita na kome se blok nada da će podržati svaki sporazum s Londonom, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo