11°C
Mostar 14°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

08.08.2020 / 12:59 Svijet - Novi bilans

Broj poginulih u nesreći aviona u Indiji porastao na 18

Broj poginulih u nesreći aviona u Indiji porastao na 18
Foto: Twitter

Broj poginulih u nesreći indijskog putničkog aviona porastao je na 18, a 16 je teško povrijeđeno, saopćio je danas visoki vladin zvaničnik.

Avion aviokompanije Air India Express, koji je vraćao u domovinu Indijce blokirane u Dubaiju zbog pandemije koronavirusa, skliznuo je s piste međunarodnog aerodroma Calicut po obilnoj kiši u blizini južnog grada Kozhikode u petak. To je najteža avionska nesreća u Indiji od 2010. godine.

Avion je prevozio 190 putnika i članova posade.

- Pilot i kopilot aviona poginuli su u nesreći - izjavio je Reutersu K Gopalakrishnan, čelnik oblasti Malappuram u južnoj indijskoj državi Kerala.

-  Povrijeđeni putnici su primljeni u bolnice i testirani su na COVID-19 – kazao je Gopalakrishnan, dodajući da je autopsija tijela poginulih obavljena u skladu s mjerama koje su na snazi tokom pandemije koronavirusa.

Avion Boeing-737 skliznuo je s piste u Calicutu, udarajući prednjim dijelom u tlo. Takve piste obično su locirane na velikoj nadmorskoj visini i imaju oštre nagibe s obje svoje strane.

U 2010. godini još jedan avion Air India Expressa na letu iz Dubaija promašio je pistu u Mangaloreu, gradu na jugu zemlje, i tada je poginulo 158 osoba.

Ministar civilne avijacije Hardeep Singh Puri u petak navečer je izjavio nacionalnom emiteru programa DD News da će istraga otkriti pravi uzrok nesreće.

Puri je kazao da su vlasti uspjele da spase većinu putnika jer avion nije zahvatila vatra nakon štio je skliznuo s piste.

Let AXB1344  Air India Expressa organizirala je vlada u New Delhiju kako bi vratila u domovinu Indijce koji nisu bili u stanju da otputuju kućama zbog ograničenja, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo