7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

08.08.2020 / 14:12 Kultura - Sarajevo

Prestižna književna nagrada 'Kočićevo pero' uručena Almiru Bašoviću

Prestižna književna nagrada 'Kočićevo pero' uručena Almiru Bašoviću
Foto: FENA

Ovogodišnja nagrada "Kočićevo pero" za proljeće i ljeto danas je u Galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH uručena književniku Almiru Bašoviću za knjigu "Četiri i po drame“. 

Nagradu "Kočićevo pero" dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočičeve misli i riječi. O laureatu ove godine odlučivao je žiri koji su činili književnici Nikola Vukolić, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Direktor i urednik Zadužbine "Petar Kočić" i predsjednik žirija Nikola Vukolić  kazao je da je u knjizi „Četiri i po drame“ sakupljen dramski opus pisca, dramaturga, teoretičara i esejiste Almira Bašovića, te da je ta zanimljiva knjiga autorovog dramskog stvaralaštva u proteklih 15 godina, objavljena u izdanju sarajevske kuće „Connectum“.

Knjigu otvaraju Priviđenja iz srebrenog vijeka, Bašovićev nagrađivani, te po regionalnim i evropskim teatrima izvođeni komad, čija je radnja osmišljena kao bolna potraga za nestalim mužem i sinom.

Bašović se zahvalio kolegama iz žirija koji su mi ukazali ovu čast, te rekao da je Kočić bio veliki pisac i da on spada u generaciju koja je odrastala sa Kočičevim pripovjedkama, dijeleći njegove  strahove, čežnje i želje.

Osim Bašovića na dodjeli su govorili Naser Šečerović sa Filozofskog fakulteta u Sarajevu i reditelj Aleš Kurt. Naglasili su da je Bašović izvanredan poznavalac istorije književnosti, dramske forme, te da u svom stvaralaštvu izuzetno vezan za teatar.    

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo