13°C
Mostar 17°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

10.08.2020 / 18:27 KORONAVIRUS - Cikotić - Varhelyi

EU obećala dodatnu pomoć za migrantsku krizu u BiH

EU obećala dodatnu pomoć za migrantsku krizu u BiH
Selmo Cikotić / Vijesti.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić razgovarao je tokom dana telefonskim putem s komesarom za proširenje Oliverom Varhelyijom.

Cikotić je informirao Varhelyija o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, migrantskoj krizi kao sigurnosnom izazovu s kojim se suočava, te mjerama koje naša zemlja poduzima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Ministar Cikotić izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije Covid-19, te naznačio važnost kontinuiranog angažmana EU u napredovanju političkih, ekonomskih i sigurnosnih veza između EU i BiH.

Tokom razgovora komesar Varhelyi je izrazio spremnost da Bosnu i Hercegovinu aktivnije uključi u širu Migranstku politiku EU, u smislu kvalitetnijih graničnih procedura, politike azila i postupka readmisije - odnosno vraćanja migranata u države njihovog porijekla.

Komesar Varhelyi je obećao dodatnu financijsku i tehničku pomoć EU kako bi se pojačao kvalitet kontrole državne granice BiH, kontrola kretanja migranata po čitavom prostoru države a u cilju podizanja sigurnosti građana BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo