6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

10.08.2020 / 22:24 Regija - Sezona na vrhuncu

August u Hrvatskoj nadmašio očekivanja, ostvareno više od 7 miliona noćenja

August u Hrvatskoj nadmašio očekivanja, ostvareno više od 7 miliona noćenja
Foto: Pixsell / Vijesti.ba
U prvih deset dana augusta Hrvatska bilježi turističke brojeve na razini 70 posto u istom razdoblju lani. Ostvareno je više od milion dolazaka i više od 7 miliona noćenja. To su rezultati koje prije dva mjeseca niko nije očekivao.

Turistička sezona u Hrvatskoj na svom je vrhuncu. Gužve su na graničnim prijelazima, trajektnim, ali i zračnim lukama. Oko sto tisuća putnika je ovoga udarnog turističkog vikenda prošlo kroz dvije splitske luke, trajektnu i zrakoplovnu.

"Zaista su dobri rezultati. Ovaj vikend je ponovio iste brojke približno kao i protekli, što znači da smo u vrhuncu ove sezone. To je otprilike negdje do 30 tisuća putnika s negdje 130 zrakoplova", rekao je za N1 Pero Bilas iz Zračne luke Split.

U trajektnim lukama sve su češće izvanredne linije

U trajektnim lukama sve su češće izvanredne linije, a podaci o prometu svakim danom sve su bolji, pa tako i Jelena Ivulić iz Jadrolinije ističe kako se dobar promet iz vikenda prelio i u ponedjeljak:

"Brojke su nam odlične. Preko 70 tisuća putnika, preko 16 tisuća vozila. Na 70 posto smo prometa u odnosu na razdoblje prošle godine. Tako nam se nastavilo i danas, tako da nam evo zaista od jutarnjih sati pristižu vozila. Već smo imali jednu izvanrednu liniju prema Supetru. Možemo reći odlično, zaista odlično."

Alijana Vukšić iz Turističke zajednice Grada Splita kaže kako razloga za optimizam ima.

"Razloga za optimizam ima. Kapaciteti se pune i mi ćemo napraviti sve da održimo ovu sigurnu epidemiološku situaciju jer i ona je velikim dijelom zaslužna što nam gosti dolaze jer se ovdje osjećaju sigurno", rekla je za N1.

I postsezona bi mogla biti dobra

Podaci iz sustava E-visitor zvuče obećavajuće. Prvih deset dana kolovoza daju naslutiti dobar trend. U kolovozu smo na 70 posto prošlogodišnjeg rezultata.

Pero Bilas smatra da možemo govoriti i o dobro postsezoni. "Očekujemo da se taj kolovoz zadrži u tom tempu. I mi se nadamo da će se to produžiti i u rujan. Sve govori da će to biti jedna dobra postsezona.”

Izgubljenu predsezonu, ipak, kumulativno gledano, teško će nadoknaditi i dobre najave za postsezonu. Ako se nastavi tempo rasta turizma i pod uvjetom da ne bude drugog vala pandemije, Hrvatska bi mogla ostvariti i do 50 posto prošlogodišnjeg prometa na razini cijele godine.

Uskoro kruzeri u Dubrovniku, gradonačelnik: Zadovoljan sam

Danas je šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak najavio je da će se vjerojatno dopustiti uplovljavanje kruzera u Dubrovnik, prenosi Index.

''Iznimno sam zadovoljan, općenito suradnja Grad Dubrovnika i Stožera civilne zaštite je izvanredna. Ovo nije prvi put da je Stožer izašao u susret prijedlozima Grada Dubrovnika, podsjetit ću da je već ranije Grad Dubrovnik zatražio da se podijele brojke zaraženih po regijama što je ispoštovano i vidimo u konačnici rezultiralo dobrim ocjenama i od strane drugih europskih zemalja'', rekao je u razgovoru za RTL gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Što se tiče dolaska kruzera u Dubrovnik, Franković je istaknuo da MSC ima ''jasne protokole zbog kojih je mogućnost zaraze iznimno mala među posjetiteljima koji će dolaziti u Dubrovnik, a postoje i jasni protokoli koje treba ispuniti Grad Dubrovnik i Luka Dubrovnik'': ''Mi ćemo to i ispuniti sa zadovoljstvom. Ovo je, ja bih rekao, više test za 2021. i činjenica da je potrebno da položimo taj test kako bi nas prepoznale i ostale kruzer-kompanije 2021. godine.''

''Grad gubi više od 200 milijuna kuna nedolaskom kruzera, dakle, radi se o iznimno značajnim sredstvima koje smo do sada uprihodovali u prijašnjim godinama od strane kruzer-kompanija. U idućoj godini nas očekuje i naplata kruzer-takse, a samo ona iznosi više od 10 milijuna kuna prihoda u gradsku blagajnu'', istaknuo je Franković.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo