8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

10.08.2020 / 23:33 KORONAVIRUS - Radovan Višković

Vlada RS će ekonomski pomoći hotelijerima i međunarodnim prevoznicima

Vlada RS će ekonomski pomoći hotelijerima i međunarodnim prevoznicima
Radovan Višković / Vijesti.ba
Kako bi umanjila negativne posljedice pandemije na ekonomiju, Republika Srpska već je sprovela niz mjera koje je pozdravila poslovna zajednica, istakao je predsjednik Vlade Radovan Višković.

Za sutra je najavio i sastanak sa hotelijerima i prevoznicima u međunarodnom transportu putnika, na kojem će biti razgovarano o mjerama kojima bi bili ublaženi njihovi gubici.

Djelatnosti koje zbog pandemije, a odlukom Republičkog štaba, do danas ne rade i danas mogu da računaju na isplatu minimalne plate, poreza i doprinosa za radnike za jun i jul, istakao je predsjednik Vlade Radovan Višković. Kaže, ekonomski će biti pomognuti i hotelijeri i prevoznici u međunarodnom transportu putnika čiji su prihodi manji za više od 30 odsto, pod uslovom da nisu otpustili više od 15 odsto radnika.

- Da bi građani razumjeli o čemu se radi: Na jednog radnika u tekstilnoj industriji, na minimalnu platu od 520 maraka, poslodavac plati 150 maraka poreza i doprinosa, a u drugim branšama za radnika koji ima minimalnu platu 520 maraka, poslodavac plati 250 maraka poreza - kaže premijer.

Biće to mjera za jul, avgust i septembar, ali, kako je predsjednik Vlade najavio, ostaće mogućnost njenog produženja. Govoreći o ekonomskim pokazateljima, istakao je da su brojevi u Srpskoj trenutno zadovoljavajući. Јedan od ohrabrujućih podataka mu je broj zaposlenih u odnosu na broj otpuštenih. Od 15. marta do danas u Srpskoj je zaposleno 9.199 radnika, dok je broj otpuštenih 10.429.

- Ekonomski višak 772, tehnološki višak 3.292, prestanak rada na određeno vrijeme 4.458, izjava radnika i poslodavca o prekidu radnog odnosa 489, sporazumni prekid radnog odnosa 1316, ostali razlozi 102 - navodi Višković podatke.

Velike nade u Garantni fond polažu i privreda, ali i predsjednik Vlade. Preko ovog fonda je privrednicima, putem kredita sa 10-15% povoljnijom kamatnom stopom, na raspolaganju 238 miliona maraka. Govoreći o stanju u budžetu Srpske, Radovan Višković kaže da se sve obaveze izvršavaju na vrijeme, dok je budžet likvidan i sa povećanim prihodima od raspodjele sredstava prikupljenih naplatom PDV-a.

Ključnim premijer smatra održavanje potrošnje i nastavak realizacije velikih infrastrukturnih projekata poput izgradnje auto-puta do granice sa Srbijom, pa za iduću sedmicu najavljuje međunarodni tender za izgradnju auto-puta od Vukosavlja do Rače.

- Pokušaćemo da obezbijedimo investitora koji bi objedinjeno krenuo u izgradnju te dionice, da dođemo u poziciju da ostvarimo strateški cilj da Banjaluka i Beograd budu povezani auto-putem koji bi se kretao kroz teritoriju Republike Srpske - dodaje Višković.

Eksproprijacija za dionicu auto-puta od granice na Rači do Bijeljine biće završena najdalje za mjesec i po najavljuje Višković i podsjeća da je Srbija upravo za izgradnju te dionice najavila pomoć od 100 miliona evra.

Osvrćući se na zdravstveni sistem Srpske, Višković je naglasio da je pripremljen i da ima dovoljno kapaciteta i opreme da se suoči sa virusom korona i u jesen, ali da treba razumjeti da su radnici u tom sektoru dosta iscrpljeni i da im građani odgovornim ponašanjem i pridržavajući se mjera u tom smjeru mogu pomoći.

Višković, koji je prebolio virus korona i koji je uvjeren da je tu bolest dobio rukovanjem, zamolio je građane da se pridržavaju preporučenih mjera nadležnih da ne bi došli u situaciju u kojoj se on našao.

Kada je riječ o pripravničkom stažu za studente generacije u Srpskoj, Višković je istakao da Srpska vodi računa o mladima i njihovim rezultatima.

- Time promovišemo i naša dva javna univerziteta. Od 1. septembra 34 najbolja studenta generacije na svojim fakultetima dobiće priliku da odrade pripravnički staž i dobiju posao u institucijama Srpske - rekao je Višković.

(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo