12°C
Mostar 16°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

11.08.2020 / 13:37 BiH - Osvrt Vijesti.ba

Patrijarh Irinej optužio Hrvatsku za genocid!

Patrijarh Irinej optužio Hrvatsku za genocid!
Foto: Vijesti.ba

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u velikom intervjuu beogradskoj Politici povodom 25. godišnjice Oluje izmedju ostalog je apelirao na hrvatsko državno i crkveno vodstvo, ali i na političke i duhovne vođe srpskog naroda, da 'čine sve što mogu da se iskorijeni mržnja i zavlada mir između dva naroda'.

Iako patrijarh Irinej poziva na mir ipak ne propušta da kaže: “Ukoliko je to zaista tako, onda i naši narodni prvaci, kao predstavnici naroda stradalog u genocidu, treba da, čuvajući nacionalnu svijest i dostojanstvo svog naroda, prihvate svaku priliku koja može doprinijeti mirnijem snu i boljem životu našeg naroda u Hrvatskoj.”

Zanimljivo je kako pozivajući na mir, Irinej u isto vrijeme opružuje Hrvatsku da je počinila genocid nad Srbima. Iako je jedini dokazani i presudjeni genocid na ovim prostorima onaj koji je vojska i policija Republike Srpske počinila na Bošnjacima u Srebrenici 1995. godine, još niko od srpskih crkvenih vjerodostojnika nije se ogradio od tih zlodjela.

Postavlja se pitanje da li je moguće pomirenje na ovim prostorima ako vjerski lideri vojnika i policajaca koji su počinili genocid, optužuju drugu državu za genocid a ne priznaju svoj?! Da li je to iskrena ruka pomirenja ili dodatno produbljivanje podjela sa zlokobnim planovima i arogantnim odnosom prema drugim narodima.

Svako pomirenje koje je zasnovano na bježanju od istine, jeste neiskreno i neučinkovito. Očigledno da patrijarh Irinej ne pomišlja preuzeti odgovornost te tražiti oprost od drugih naroda za masovna ubistva, deportacije, silovanja i genocid koji su počinjeni u režiji njegovog naroda. Dok se to ne desi, svaki pokušaj pomirenja je prevara i put u novi sunovrat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo