17°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 11°C
Bihać 6°C

11.08.2020 / 15:16 Regija - Predsjednik Srbije

Vučić: Razumjeli smo poruku SAD o kineskom oružju

Vučić: Razumjeli smo poruku SAD o kineskom oružju
Foto: RSE / Vijesti.ba
Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekao je u utorak da je razumio kritiku Ambasade SAD zbog kupovine kineskog oružja i napomenuo da tumači to kao političko saopštenje.

"Nama svaki put kada se odlučimo za nešto da kupimo (od oružja) uvijek neko ima nešto protiv i to je logično", rekao je Vučić prilikom obilaska Savskog trga u Beogradu.

On je u svom prvom komentaru na izjavu iz Ambasade SAD u Beogradu koja je 10. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekla da bi vlade trebalo da su svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje sa kineskim kompanijama, rekao da Srbija još uvijek nije kupila kineski raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, ali da je "razmišljano o tome".

"Uvijek ćemo sami donositi odluke. Uzgred FK-3 nije na spisku američkih sankcija", rekao je Vučić.

U pisanoj izjavi Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za RSE navodi se i da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje.

Ambasada SAD ističe i da bi svaka zemlja "trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbjednost kao ni njen ekonomski suverenitet", ali da tog povjerenja ne može da bude "ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Narodnoj Republici Kini".

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 je uvrštena u godišnji izvještaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je priložen prošle nedjelje Agenciji za privredne registre Srbije.

Vučić je podvukao i da je Srbija "slobodna suverena zemlja" i napomenuo da neće ugroziti interese zemlje.

Vučić je tokom svog obraćanja prokomentarisao i izvoz oružja u Jermeniju, što je stvorilo diplomatske probleme u odnosu Srbije i Azerbejdžana. On je ponovio da su i Jermenija i Azerbejdžan prijatelji Srbije.

"Koja je to zemlja kojoj smijemo da prodamo (oružje)?", rekao je Vučić. On je napomenuo i da Srbije poštuje međunarodne standarde i end-user sertifikate (kojima se definiše ko je krajnji korisnik izvezenog oružja) i da ne izvozi u zemlje pod sankcijama.

Predsjednik Srbije je napomenuo i da u odbrambenoj industriji Srbije rade 17 hiljada ljudi, koji žive od izvoza oružja u inostranstvo i prodaji djela proizvodenog oružja srpskoj armiji.

"Moj posao kao vrhovnog komandanta je da gradim vojsku koja je snažnija. Pomoći ćemo dodatno odbrambenoj industriji, ali i ti ljudi moraju da se bore za nova tržišta i nadam se da će imati podršku u Srbiji", rekao je Vučić.

U međuvremenu, ministar policije Srbije Nebojša Stefanović boravi u utorak (11. avgusta) u posjeti Azerbejdžanu, gdje se sastao sa zvaničnicima te države.

Stefanović se sastao sa sekretarom Savjeta bezbjednosti Ramil Usubov, pomoćnikom predsjednika Azerbejdžana.

Posjeta Stefanovića dolazi nakon afere od 19. jula povodom izvoza oružja iz Srbije u Jermeniju, nakon što su vlasti Azerbejdžana objavile da su minobacači srpske izrade, kao i municija za njih, isporučeni Jermeniji, a potom upotrebljeni u smrtonosnim sukobima na jermensko-azerbejdžanskoj granici, 12. jula.

Vučić: Srećan sam zbog ruske vakcine

Predsjednik Srbije je rekao i da je sa radošću primio vijest da je Rusija napravila vakcinu i napomenuo da je to takođe pitanje i za stručne timove Srbije.

"Srećan sam ako su Rusi proizveli, ali naši stručnjaci to moraju da provjere", rekao je Vučić i podvukao da je vakcina "spas za našu ekonomiju".

On je rekao i da će prvi primiti vakcinu za koju stručnjaci u Srbiji kažu da je dobra i da pomaže prevenciji COVID-a 19.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je vakcina protiv koronavirusa razvijena u Rusiji registrovana za upotrebu i da je jedna od njegovih kćerki već vakcinisana.


(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo