1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

12.08.2020 / 20:00 KORONAVIRUS - Covid-19

RS za rusku vakcinu, FBiH će slijediti politiku EU

RS za rusku vakcinu, FBiH će slijediti politiku EU
Foto: AA

Prva vakcina protiv koronavirusa u svijetu registrovana je u Rusiji, saopćio je jučer Vladimir Putin.

Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleya, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravstva Rusije.

Premijer RS Radovan Višković kazao je danas da je vlast u ovom entitetu ponudila avans za rusku vakcinu protiv koronavirusa kako bi taj "dragocjeni lijek građanima bio što prije dostupan".

Višković je rekao da su predstavnici RS-a informacije o vakcini imali i ranije, jer su bili u kontaktu sa Ambasadom Ruske Federacije u BiH.

- Vakcina je za početak predviđena za tržište Ruske Federacije, ali u ovom trenutku vode sa razgovori sa određenim kompanijama iz sfere proizvodnje lijekova i medicinske opreme, kako bi se potpisao ugovor da neka od tih kompanija proizvodi za neko drugo tržište, dodao je Višković.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da podržava plan vakcinacije koji će biti obavezujući za građane u Republici Srpskoj.

- Potrudit ćemo se da nabavimo, što je prije moguće, testiranu vakcinu. Što se tiče vakcine iz Rusije, cijenim da je ovo stvar koju su sproveli u skladu s procedurama i prvo će vakcinu primjenjivati na svoje stanovništvo, što govori da u to treba vjerovati, dodao je Dodik.

Federacija BiH nije kontaktirala nikoga od ruskih proizvođača vakcine za koju je jučer objavljena informacija da je registrovalo i odobrilo Rusko ministarstvo zdravstva.

 
"Federacija u pogledu nabavke vakcine će slijediti politiku Evropske unije, stav svjetskih zdravstvenih stručnjaka i preporuka vodećih istraživača", potvrdio je za N1 Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH.

Ranije je iz Ministarstva civilnih poslova BiH za N1 potvrđeno da je naša država među zemljama koje će imati jednak pristup nabavci vakcine protiv COVID-19 kada bude dostupna, te da će za sve države, pa samim tim i za BiH, biti osigurano 20 posto vakcina u odnosu na broj stanovnika.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo