-1°C
Mostar 4°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 2°C
Bihać 2°C

12.08.2020 / 20:44 Politika - SDA Zenica

Pivić kandidat za gradonačelnika Zenice, Kaknjo nosi listu

Pivić kandidat za gradonačelnika Zenice, Kaknjo nosi listu
Foto: Vijesti.ba

Za spas Zenice i njenih simbola SDA na teren izvodi najbolji tim, saopćeno je iz ove stranke.

Izvršni odbor Stranke demokratske akcije Zenica jednoglasno je na današnjoj sjednici odlučio da će kandidat SDA za gradonačelnika Grada Zenica biti prof. dr. Nezir Pivić, zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine i predsjednik SDA Zenica. Izvršni odbor SDA Zenica je također odlučio da će nosilac liste za Gradsko vijeće Zenice biti zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i ugledni privrednik Suad Kaknjo.

U nastavku saopćenja za medije prenosimo poruku gospodina Pivića:

“Građanima Zenice smo obećali najbolje kandidate i to smo obećanje ispunili. Mnogi su za našu listu za Gradsko vijeće koju predvodi federalni zastupnik Suad Kaknjo kazali da je najbolja od uspostave nezavisnosti. Zajedno sa mnom, mi smo garant da će Zenica, ako Bog da, biti spašena. Zenicom vladaju neznanje, bahati primitivizam, kriminal i nemoral. Zenicu je napalo teško nevrijeme koje traje već evo četiri godine. Sa Zenicom se iživljava šačica primitivnih varalica. Zato smo Zenici odlučili vratiti najprije dostojanstvo, a onda i povesti Zenicu zajedno sa njenim građanima putem razvoja. U našoj izbornoj kampanji se s aktuelnom vlašću nećemo baviti, oni su svoje rekli i pokazali. Oni su prošlost i oni nas više ne zanimaju. Oni su svoje završili.

Zato ćemo u razgovoru sa građanima Zenice predstaviti naš plan razvoja Zenice kao centra Zeničko – dobojskog kantona i grada od posebne važnosti za Bosnu i Hercegovinu i za sve njene građane i narode. Zenica je srce Bosne i Hercegovine i zato je veoma važno ko vlada Zenicom, politike koje zastupaju volju naroda ili neke druge strane snage? Tako je bilo u odbrani naše domovine kada je Zenica bila utočište za mnoge izbjeglice, ali i grad iz kojeg su kretale naše važne pobjede. Tako je bilo u vrijeme obnove i razvoja kada smo svi zajedno gradili Zenicu i ispraćali sa Bilinog polja one koji su nas predstavljali u svijetu na najbolji način. Tako će, ako Bog da, biti ponovo.

Zenica je nepravedno zaustavljena u razvoju i mi ćemo Zenicu ponovno učiniti jakom. Vratit ćemo Zenici njene simbole, spasiti Čelik, Zeps i Zenicatrans. Izgradit ćemo ceste, vodovode, popraviti škole i otvoriti Zenicu za investicije. Pokrenut ćemo privredu i otvoriti nova radna mjesta. Ojačat ćemo zdravstvo, naš Univerzitet i institute za razvoj. Zenica će ponovo postati sportski centar naše države. Kulturi ćemo ponovno vratiti stari sjaj. O svemu ćemo naravno puno više razgovarati sa građanima u toku kampanje, a za sada mogu samo obećati da će Zenica sa nama izići iz agonije u koju je dovedena na prevaru i prepad. Za jaku Zenicu, čelično naprijed do pobjede!”, kazao je prof. dr. Nezir Pivić, kandidat SDA za gradonačelnika Zenice.

Nezir Pivić je rođen 4. jula 1983. godine u Zenici. Rođen je u radničkoj porodici, čiji je otac fizički radnik, a majka domaćica. Živio je i odrastao u višečlanoj porodici sa četiri sestre i jednim bratom. Srednju školu završio je u Zenici.

Diplomu kriminaliste je 2006. godine stekao na Fakultetu kriminalističkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Tokom studija pokazao je izvrsno znanje u savladavanju naučno – nastavnog procesa i time stekao status povlaštenog studenta kojim se omogućava prijevremeno završavanje studija. Takav status je i iskoristio na način da je fakultet završio i prije roka. Također, tokom studiranja zahvaljujući postignutom uspjehu bio je izabran i za demonstratora. Pored odličnog uspjeha i studiranju nakon okončanja studija, posao je tražio godinu dana.
Tek od 2007. godine je zaposlen kao asistent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici na Katedri za krivično pravo, gdje je svojim predanim radom i naučnim postignućima u posljednih 10 godina magistrirao (2009.) i doktorirao (2012.). Sa 26 godina je magistrirao, a sa 29 godina doktorirao i time postao jedan od najmlađih doktora pravnih nauka u BiH. U skladu sa njegovim naučnim napretkom, napredovao je i u profesionalnom smislu od zvanja asistenta, u višeg asistenta, docenta i potom vanrednog profesora za kojeg je izabran u novembru 2017. godine. U dosadašnjem radu je napisao tri knjige i desetine članaka iz krivično-pravne oblasti. Učestvovao je u realizaciji brojnih domaćih i međunarodnih projekata, u cilju unaprijeđenja praktičnog obrazovanja studenata i promocije Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici.

U aprilu 2015. godine imenovan je za zamjenika ministra pravde Bosne i Hercegovine, gdje je učestvovao u brojnim aktivnostima reforme državnog pravosuđa koje su obuhvaćene Strukturalnim dijalogom o pravosuđu, Strategijom reforme sektora pravde, te procesom borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma u smislu realizacije Akcionog plana Vijeća Evrope Financial Action Task Force-a, što će za krajnji cilj imati ukidanje ograničenja Bosni i Hercegovini kada je riječ o finansijskim tokovima i unaprijediti izvoz i privredu Bosne i Hercegovine. Sa pozicije zamjenika ministra pravde pokazao se i kao izvrstan borac u zaštiti naših boraca od nepravednog progona od strane susjednih država.

Nezir Pivić je član Stranke demokratske akcije. Bio je član Suda časti SDA, 2017. godine izabran je za povjerenika Općinskog odbora SDA Zenica, a na posljednjim unutarstranačkim izborima jednoglasno je izabran za predsjednika SDA Zenica.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo