0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

14.08.2020 / 08:39 KORONAVIRUS - Slučaj "respiratori"

Hoće li 'ekspertize' neovlaštenog vještaka koštati BiH milione KM

Hoće li 'ekspertize' neovlaštenog vještaka koštati BiH milione KM
Foto: Vijesti.ba

Institut za mjeriteljstvo BiH utvrdio je da je neosporno da se respiratori uvezeni u BiH iz Kine mogu koristiti za sve ono što je danas potrebno Covid pacijentima. 

Institut je utvrdio i da su nabavljeni respiratori prvenstveno stacionarni, invazivni i neinvazivni, da mogu raditi u različitim modovima, kao i da mogu raditi u prostorima intenzivne njege. Osim toga, nalazi Instituta otkrili su da je sve ovo utvrdila i laboratorija iz njemačkog Nirnberga koja važi za jednu od najkompetentnijih za ocjenjivanje usklađenosti medicinskih instrumenata.

Također, prema navodima Instituta, u dokumentima proizvođača stoji da ovi respiratori zadovoljavaju tretman Covid pacijenata i po skraćenoj i po strogoj proceduri koje je donijela ovlaštena agencija iz Velike Britanije. Uređaj je prošao proceduru certifikacije i uvršten je u registar Rusije, Njemačke, Australije itd.

U BiH su ovi respiratori u startu bili proglašeni neupotrebljivim i to na  osnovu nalaza neovlaštenog vještaka i kroz pripremljeni "Mediaplan" Tužilaštva BiH. Naime, naknadno je utvrđeno da je  vještačenje u ime Tužilaštva BiH radio dr. Ismet Suljević, koji nije ovlašteni sudski vještak.

Zbog svega bi, po svemu sudeći, a na osnovu narušavanja integriteta firme i nanošenja profesionalne štete, proizvođač “Beijing Aerospace Changfeng“ mogao tužiti BiH i tražiti višemilionsku odštetu. Naime, pravni tim kineske kompanije već se, navodno, obratio The New York Timesu i Associated Pressu, koji su ih uputili na činjenicu da su informacije prenijeli sa zvanične web-stranice Tužilaštva BiH koje je objavilo da su respiratori neupotrebljivi.

Ukoliko do procesa protiv BiH dođe, višemilionsku odštetu tako bi mogli platiti građani, a ne državna tužiteljica Gordana Tadić i njen tužilački tim, kao ni pomenuti Suljević i ostali.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo