14°C
Mostar 18°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

14.08.2020 / 09:44 Muzika i Film - Online izdanje

Domaća remek djela na 21. Mediteran Film Festivalu

Domaća remek djela na 21. Mediteran Film Festivalu
Foto: FENA

Remek djela bh. kinematografije, koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta, Mediteran Film Festival prikazat će u off programu 'Filmski centar Sarajevo'.

U online izdanju, 21. Mediteran Film Festival donosi filmove 'U zavjetrini  vremena', Vlatka Filipovića, 'Ime čovjeka' Bakira Tanovića, 'Carski dan' Milutina Kosovca i 'Nadu' Midhata Mutapčića. Uz ove MFF će prikazat i 'Sanjare' Vefika Hadžismajlovića te 'Crne bašte' Petra Ljubojeva.

Filmski centar Sarajevo, kao pravni nasljednik arhive bosanskohercegovačke kinematografije (Bosna film, Sutjeska film, Studio film), brine se za očuvanje filmske baštine kroz arhiviranje, restauriranje i digitalizaciju arhivske građe. U katalogu Filmskog centra nalazi se više od 70 dugometražnih igranih filmova, oko 600 dokumentarnih i kratkih filmova i tisuće metara filmskih materijala koji svjedoče o bogatstvu bosanskohercegovačkog filma, ali i o burnoj povijesti zemlje u razdoblju od 1945. do 1992. godine.

Svi filmovi će biti dostupni putem digitalne platforme na službenoj festivalskoj stranici www.mff.ba.

Podsjećamo, dvadeset i prvo izdanje Mediteran Film Festivala bit će održano od 19. do 22. kolovoza u online formatu. U službenom programu ovogodišnjeg festivala bit će prikazano dvadeset dokumentarnih filmova, deset u konkurenciji dugometražnog te deset u konkurenciji kratkometražnog dokumentarca.

Sjajna filmska ostvarenja izabrao je selektor festivala Zdravko Mustać. Dok su mnoga od njih već pobrala nagrade na velikim filmskim festivalima, neki će na MFF-u imati svjetsku premijeru.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugi dokumentarac na Mediteranu - Grand Prix festivala i te Best Short za najbolji kratki film, propćeno je iz MFF-a.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo