10°C
Mostar 13°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

14.08.2020 / 15:53 Svijet - Američki državni sekretar

Pompeo traži produženje embarga na oružje Iranu

Pompeo traži produženje embarga na oružje Iranu
Mike Pompeo / Vijesti.ba
Sjedinjene Države učinit će sve što je u njihovoj moći da produže međunarodni embargo na oružje Iranu o kome se raspravlja u Ujedinjenim nacijama, izjavio je u petak američki državni sekretar Mike Pompeo.

Vijeće sigurnosti UN-a počelo je glasati o američkim nastojanjima da se produži embargo Iranu, kojima se protive članice s pravom veta Rusija i Kina i čiji rezultat treba biti poznat danas.

Pompeo je, tokom posjete Austriji, izjavio da Iran također mora pruižiti punu saradnju Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju s čijim se čelnikom sastao u Beču.

Neki diplomati tvrde da je pokušaj da se produži zabrana osuđen na neuspjeh i dovodi u još veći rizik ionako krhki nuklearni sporazum između Irana i svjetskih sila.

- Nema nikakvog smisla dopuštati najvećem svjetskom sponzoru terorizma da nabavlja i prodaje sisteme naoružanja. Mislim da je to jednostavno ludost - izjavio je Pompeo na konfereniji za novinare, tražeći od svijeta da podrži američki stav.

- Učinit ćemo sve što možemo, našim diplomatskim sredstvima da osiguramo da embargo na oružje ne istekne. Glasanje će se obaviti u narednih nekoliko sati i nadamo se da će biti uspješno. Kada vidimo rezultate, donijet ćemo odluku kako da dalje djelujemo - izjavio je šef američke diplomatije, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo