10°C
Mostar 13°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 11:08 KORONAVIRUS - Smiljka Brtan

Pozorišne igre BiH će biti održane u skladu s epidemiološkim mjerama

Pozorišne igre BiH će biti održane u skladu s epidemiološkim mjerama
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ovogodišnje 39. Pozorišne/Kazališne igre Bosne i Hercegovine u Jajcu trebale bi biti održane od 28. augusta do 3. septembra u organizaciji Doma kulture Jajce. Kako se nadaju u direkciji tog najstarijeg bh. festivala bosanskohercegovačkih teatara, ...

... Igre će biti održane na sceni Doma kulture, a ne online.

- Jajce ima tu sreću da je kazališna dvorana Doma kulture doista velika pa je moguće kontrolirati uvjete u kojima se održavaju predstave. Igre će se stoga održati u skladu s epidemiološkim mjerama koje je propisao Krizni stožer – držanje distance, ograničavanje broja gledatelja, obavezna dezinfekcija ruku, mjerenje temperature i obavezno nošenje maski - kazala je za Fenu direktorica Doma kulture Jajce i Pozorišnih/kazališnih igara BiH Smiljka Brtan.

Ona također ističe da budu li nadležna tijela naredila da se Igre otkažu, Javna ustanova Dom kulture Jajce će poštivati takvu odluku.

Selektorica 39. Pozorišnih/Kazališnih igara Tina Laco, glumica i profesorica, vodila se pri izboru predstava koje ulaze u konkurenciju Igara magijskom niti stalnog pitanja "Tko sam ja kao čovjek?".

Odgovor na to pitanje na različite načine nudit će predstave: "Ukulele Jam" Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, "Škola za žene" Narodnog pozorišta Republike Srpske, Banja Luka, "Identitluk" predstava nastala u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar, "Dogville" Narodnog pozorišta Sarajevo, "Pijana noć 1918." Narodnog pozorišta u Tuzli te "Nije čovjek ko ne umre" Pozorišta Prijedor.

- Ključeve grada za vrijeme trajanja Festivala će čuvati prvak drame HNK Mostar Velimir Pšeničnik-Njirić. On je glumac i redatelj koji je ostvario više od 140 uloga na pozornici i bivao nagrađenim na brojnim Festivalima. Najdraža nagrada mu je, kako kaže, nagrada Okruglog stola kritike za najuzbudljiviji događaj na Festivalu u Jajcu - podvlači Brtan.

Okrugle stolove nakon predstava vodit će profesor na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Zoran Mlinarević.

Prateći program i ove godine nudi brojne sadržaje - izložbe, promocije knjiga, radionice za djecu te hommage prerano preminulom prijatelju Igara Nedžadu Fejziću.

Stručni žiri 39. Igara zasjedat će u sastavu: Dubravka Zrnčić-Kulenović, Maja Lasić i Damir Altumbabić, dok će u žiriju publike biti Igor Lacić, Iva Ladan, Andrea Radovac, Pašaga Hodžić i Ernisa Julardžija.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo