21°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 12:38 Svijet - Hassan Rouhani

UAE učinio veliku grešku sklapanjem sporazuma sa Izraelom

UAE učinio veliku grešku sklapanjem sporazuma sa Izraelom
Hassan Rouhani / Vijesti.ba
Ujedinjeni Arapski Emirati napravili su "veliku grešku" zbog sklapanja sporazuma o normalizaciji odnosa s Izraelom, rekao je u subotu iranski predsjednik Hassan Rouhani u ljutitoj osudi onog što je nazvao izdajom Emirata.

Sporazum između UAE i Izraela, čije je postizanje objavljeno u četvrtak, a za koji je američki predsjednik Donald Trump pomogao u posredovanju, smatra se da ima za cilj pojačati animozitet prema regionalnoj sili Iranu.

U televizijskom govoru Rouhani je upozorio UAE da ne dozvoli Izraelu da ima "podršku u regiji", javio je Reuters.

- Bolje bi bilo da Emirati budu na oprezu. Učinili su veliku grešku, to je izdajnički čin. Nadamo se da će to shvatiti i da će odustati od tog pogrešnog puta - rekao je Rouhani.

Rekao je da se čini da je dogovor usmjeren na osiguravanje da Trump pobijedi u drugom mandatu na američkim predsjedničkim izborima u novembru i osvrnuo se na činjenicu da je najavljen u Washingtonu.

Dodao je da Emirati smatraju da mogu jamčiti sigurnost tako što će sarađivati s iranskim neprijateljima, ali Iran je "historijski bio zaštitnik svojih susjeda i garant za sigurnost Perzijskog zaljeva".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo