23°C
Mostar 24°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 25°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

15.08.2020 / 16:38 Svijet - Stiže i FBI

Washington traži transparentnu istragu o eksploziji u Bejrutu

Washington traži transparentnu istragu o eksploziji u Bejrutu
Foto: EPA - Vijesti.ba

Washington je u subotu zatražio da se provede "transparentna" istraga o eksploziji u Bejrutu, kamo trebaju stići pripadnici američke savezne policije (FBI) kako bi vlastima pomogli u istrazi.

"Moramo osigurati provođenje transparentne, sveobuhvatne i vjerodostojne istrage", rekao je američki državni podsekretarza politička pitanja David Hale prigodom posjeta bejrutskoj luci.

Dana 4. avgusta požar je uzrokovao eksploziju u skladištu u luci gdje se, kako navode vlasti, u posljednjih šest godina 2750 tona amonijevog nitrata čuvalo "bez sigurnosnih mjera", priznao je sam premijer u ostavci Hassan Diab.

U nesreći su nestale cijele četvrti Bejruta, pri čemu je najmanje 178 ljudi poginulo, a više od 6000 hiljada ozlijeđeno.

Cijela je zemlja znala da je čuvanje takve količine kemikalija u gradu opasno, rekli su neki dužnosnici i izvori u sigurnosnoj službi.

U Libanonu i u inozemstvu upućeni su pozivi na provođenje međunarodne istrage.

Mnogi optužuju libanonske čelnike da su odgovorni za nesreću zbog svoje korumpiranosti i nemara.

"FBI dolazi ovog vikenda i na poziv Libanonaca obavit će svoju zadaću", rekao je Hale. FBI će pomoći da se utvrdi "što je uzrokovalo ovu eksploziju", dodao je.

Moćni libanonski šijitski pokret Hezbollah nerijetko optužuju da ima pristup bejrutskoj luci i da vodi krijumčarsku mrežu na granici sa susjednom Sirijom, zahvaćenom ratom.

FBI će se pridružiti međunarodnim stručnjacima koji su već na terenu, među kojima su i oni iz Francuske, koja je pokrenula vlastitu istragu. U eksploziji su poginula dva francuska državljanina.

I libanonske vlasti vode svoju istragu, premda su neki izrazili sumnju u njezinu vjerodostojnost.(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo