0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

31.08.2020 / 19:59 Regija - Razgovor za Vijesti.ba

Koprivica: Opasna situacija u Crnoj Gori, prijeti joj povratak u srednji vijek

Koprivica: Opasna situacija u Crnoj Gori, prijeti joj povratak u srednji vijek
Foto: Vijesti.ba

Politički analitičar i jedan od vodećih crnogorskih novinara Veseljko Koprivica komentirao je za Vijesti.ba rezultate nedjeljnih parlamentarnih i lokalnih izbora u Crnoj Gori.

„Trodecenijskoj vladavini Mila Đukanovića morao je doći kraj, ali ako do toga dođe onda mislim da se to dešava u vrlo komplikovanoj političkoj i ekonomskoj situaciji i u vrijeme dubokih i opasnih nacionalnih i drugih podjela u Crnoj Gori. Kažem ako se to desi, jer je moguće da Đukanović i dalje ostane na vlasti ukoliko obezbijedi jedan mandat“, kaže Koprivica, novinar podgoričkog lista Monitor.

On dodaje kako treba imati u vidu i to da je DPS osvojio najviše glasova na lokalnim izborima u Kotoru, Gusinju i Andrijevici, a Demokratski front u Budvi.

„Na ovakav rezultat jučerašnjih izbora uticali su nezapamćena izlaznost na birača na izbore, veliko nezadovoljstvo građana onim što se poodavno dešava u našoj zemlji, ali i neviđena propaganda i aktivnost Srpske pravoslavne crkve  uz jaku logistiku zvaničnog Beograda i  prosrpske opozicije u Crnoj Gori“, kaže Koprivica.

Dodaje kako im je za to kao povod poslužio  Zakon o slobodi vjeroispovijesti, pa se može reći da je crkva pobijedila državu.

„S tim u vezi ne treba zaboraviti tri bitne karakteristike Crne Gore i crnogorskog društva. U njoj vijekovima imamo višak istorije i manjak pameti, vrlo jak podanički mentalitet građana i činjenicu da je ovdje luksuz misliti svojom glavom. Zbog svega toga  prijeti joj velika opasnost da je tri koalicije ukoliko dobiju vlast vrate u srednji vijek“, smatra kolega Koprivica.

DPS je osvojio najveći broj glasova, dok je opozicija proglasila pobjedu. On smatra da u takvoj situaciji šansu za formiraju novu vladu imaju i Đukanovićev DPS i sadašnja opozicija.

„Opet se na ovim izborima pokazalo da je DPS najjača politička stranka. Zanimljivo je da iz opozicionih koalicija jedni predlažu ekspertsku vladu, drugi lidera svoje partije već vide kao premijera, a moguće da će to htjeti i treći. Niko od njih vjerovatno neće olako pristati na to da bude žrtva postizbornog dogovaranja. Devedeset dana je ustavni rok da se formira vlast. Ako do tada ne bude formirana vlada onda se ubrzo ide na nove parlamentarne izbore“, pojašnjava naš sagovornik.

Opozicija je poručila kako je režim pao i da je Đukanović po njihovom mišljenju gotov uprkos tome što je Đukanović još uvijek predsjednik i da njegova partija ima najviše osvojenih glasova.

„Pošto su moguće razne postizborne kombinacije teško je sada tvrditi da je Đukanović gotov. Nije nemoguće da mu koalicioni partner bude, na primjer, i Građanski pokret URA kako bi se sačuvala nezavisna Crna Gora kojoj više nego ikad prijete ideolozi velikosrpskog projekta“, smatra Veseljko Koprivica.    

Koprivica smatra da bi se atmosfera stvorena oko izbora u Crnoj Gori i sami rezultati mogli odraziti na odnose u regionu.

„Već su politički analitičari najavili da bi se poslije ovih izbora Crna Gora mogla dramatično promijeniti. Pored ostalog, ona bi i za Bošnjake, i za Hrvate, i za Albance mogla prestati biti domovinom koja brine o manjinama. Vrlo lako se može desiti da u njoj budu ugroženi i Crnogorci ukoliko dođu na vlast Zdravko Krivokapić, Andrija Mandić i ostali političari koji odavno rade po instrukcijama Aleksandra Vučića, Amfilohija Radovića i njihove družine. Sa takvom vlašću vjerovatno bi bili poremećeni i sadašnji dobrosusjedski odnosi sa  Bosnom i Hercegovinom, Hrvatskom, Kosovom i Albanijom“, upozorava Koprivica.

On je mišljenja kako je vrlo opasno po sekularno i demokratsko društvo to što lider opozicije Zdravko Krivokapić nakon objave rezultata ide prvo kod Amfilohija, koji se nebrojeno puta istakao ratnohuškačkom i zapaljivom retorikom.

„Vrlo opasno. Zamislite šta se sve može dešavati da takve osobe dobiju priliku da igraju presudnu ulogu u jednoj suverenoj i građanskoj zemlji u 21. vijeku“, ističe Koprivica.   

Koprivica na kraju ističe kako Crnu Goru u budućnosti očekuju velika iskušenja.

„Bilo ko da bude na vlasti čekaju ga velika iskušenja. Stručnjaci predviđaju da će ekonomska kriza “punom snagom udariti na Crnu Goru” baš u periodu u kojem će nova vlast biti prisiljena da istovremeno raščišćava trodecenijsku zaostavštinu Đukanovićeve vlasti. U svakom slučaju Crnoj Gori predstoje velika iskušenja i nimalo svijetla budućnost“, zaključio je Veseljko Koprivica.


Haris Ljevo

(Vijesti.ba)

Izdvajamo