6°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 3°C

02.09.2020 / 10:43 Obrazovanje - Učenici u školskim klupama

RS: Za slučaj izolacije omogućena nastava na daljinu

RS: Za slučaj izolacije omogućena nastava na daljinu
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
U svim osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj 1. septembra počela je nastava u školskim klupama za oko 87.500 učenika osnovne škole te za oko 37.500 učenika srednje škole, dok su prethodno u svim školama obezbijeđeni svi ...

... higijensko-epidemološki uslovi da bi se nastavni proces odvijao nesmetano.

Nastavni časovi će trajati trideset minuta u osnovnim školama, a dvadeset minuta u srednjim školama te osnovnim školama koje imaju veliki broj djece.

Odjeljenja će se dijeliti, a učenici će boraviti u učionici u grupama od po 15 učenika i sjedit će sami u klupi. Maske za učenike nisu obavezne tokom časa, ali su obavezne prilikom ulaska u školsko dvorište i školu te tokom kretanja po školi.

Cjelokupan nastavni proces u osnovnim i srednjim školama organizovan je prema Planu organizovanja rada u osnovnim i srednjim školama i đačkim domovima u školskoj 2020/2021. godini za vrijeme trajanja pandemije virusa korona, koji je u potpunosti usklađen s preporukama Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite te Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, kao i sam način djelovanja i procedure u slučajevima eventulane pojave simptoma COVID-19 tokom boravka u školi kod učenika ili nastavnika.

Za sve učenike koji se nađu u izolaciji, kao i za drugu djecu za koju to preporuči nadležni doktor medicine, nastava će se odvijati online.

- Nastavno osoblje već ima iskustva u vezi sa online nastavom, znaju da trebaju da planiraju vrijeme za informacije i pojašnjenja koja su dužni dati učenicima kod kuće, kao što je bilo u toku drugog polugodišta školske 2019/2020. godine - navode za Fenu iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Za potrebe realizacije nastave na daljinu koristit će se Microsoft Office 365 platforma sa svim alatima, kao i portal Ministarstva prosvjete i kulture eNastava.

- Učenici treba da posjeduju računar, laptop ili telefon i internet konekciju za upotrebu navedenih alata. Ako učenik ne posjeduje uređaj, škole će učenicima izdavati laptope iz projekta 'Dositej' na revers - navodi se.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo