9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

14.09.2020 / 16:02 BiH - Član Predsjedništva

Milorad Dodik: Ne postoji bosanski jezik

Milorad Dodik: Ne postoji bosanski jezik
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da osim što ne razumije šta jedan član Predsjedništva BiH radi sa roditeljima školske djece u Zvorniku, nije mu jasno ni šta Željko Komšić pokušava da problematizuje.

Na pitanje Srne da prokomentariše Komšićevu izjavu, nakon današnjeg sastanka sa roditeljima školske djece u Zvorniku, da će na sljedećoj sjednici Predsjedništva razgovarati sa srpskim članom o, kako je naveo, rješavanju problema jezika u školama, te da se đacima u knjižice upisuje "bosanski jezik", Dodik je odgovorio da svaki jezik nosi ime po imenu naroda i da ne vidi zašto bi bošnjački jezik bio izuzetak.

- Nametanje naziva jezika "bosanski" je nastavak politike asimilacije svih u BiH, na šta mi ne pristajemo. Onako kako ne postoji nacionalna odrednica Bosanci, tako ne postoji ni "bosanski jezik" - istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da ako baš insistiraju da se taj jezik zove tako onda im mora objasniti da se "bosanski" na srpskom kaže bošnjački.

- I za kraj bih se našalio, član Predsjedništva BiH nema mandat da se bavi ovim pitanjima, osim ako Komšić ne priznaje da je došao u prijateljsku posjetu susjednoj Republici Srpskoj - rekao je Dodik za Srnu.



(Vijesti.ba /Srna)

Izdvajamo