2°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

16.09.2020 / 08:02 Politika - Stare težnje

Dodik uoči Zagreba ponovio težnju o RS i Srbiji kao jednoj državi

Dodik uoči Zagreba ponovio težnju o RS i Srbiji kao jednoj državi
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi danas u zvaničnoj posjeti Zagrebu, gdje će se sastati sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem.

Sastanak Dodika sa Milanovićem predviđen je u 16:00 sati, a sa Plenkovićem u 17:30, najavljeno je iz kabineta člana Predsjedništva BiH.

Uoči zagrebačkih susreta Dodik je prilikom sinoćnjeg obilježavanja Dana srpskog jedinstva govorio o težnji da Republika Srpska i Srbija budu jedna država.

-  Danas imamo dvije države - Srbiju i Srpsku, a težnja je da budemo jedna država gradeći sigurnost i budućnost čitavog regiona, što nam niko ne može oduzeti. Želimo to na jedan miran i civilizovan način - istakao je Dodik.

On bi u Zagrebu također trebao razgovarati o dokumentima koje je nedavno poslao i u Beograd srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću.

Radi se o niz dokumenata, zaključaka i informacijama, koje je u dva navrata usvojila Narodna skupština, i koji su neustavni i antidejtonski. Suština dokumenata je težnja za odlaskom OHR-a i izbacivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, što je međunarodna zajednica (osim Rusije) ranije rezolutno odbila.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo