8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

16.09.2020 / 08:29 Svijet - Abeov nasljednik

Japanski parlament potvrdio Sugu za premijera

Japanski parlament potvrdio Sugu za premijera
Foto: Vijesti.ba

Donji dom japanskog parlamenta potvrdio je u srijedu Yoshihidea Sugu za japanskog premijera, nakon skoro osmogodišnje vladavine Shinza Abea, ali Suga će formirati "vladu kontinuiteta" te se očekuje da će zadržati otprilike pola Abeovih ministara.

Suga (71), dugogodišnji odani saradnik i tajnik vlade odlazećeg premijera Shinza Abea, u ponedjeljak je odnio uvjerljivu pobjedu u vladajućoj Liberalno-demokratskoj stranci (LDP). Obećao je da će ostvariti brojne Abeove programe, uključujući gospodarsku strategiju "abenomiku" te da će provoditi reforme u smjeru deregulacije i pojednostavljenja birokracije.

Abe, premijer s najdužim mandatom u japanskoj historiji, odstupio je zbog lošeg zdravlja nakon što je ukupno bio na čelu države gotovo devet godina.

Suga je dobio podršku 314 zastupnika u donjem domu parlamenta, od ukupno 462 koji su glasali. Donji dom japanskog parlamenta puno je važniji, ali očekuje se da će Sugu potvrditi i gornji dom, u kojem Sugina stranka ima većinu.

Japanski mediji navode da će otprilike pola ministara biti iz Abeove vlade i samo dvije žene.

Prosječna dob članove vlade je 60, navode.

Očekuje se da će na položajima ostati najvažniji ministri, poput ministra financija Tara Ase, ministra vanjskih poslova Toshimitsua Motegija, ministra gospodarstva Yasutoshija Nishimure te ministra okoliša Shinjira Koizumija.

"To je vlada kontinuiteta s velikim K", rekao je Jesper Koll, viši savjetnik u fondu WisdomTree Investments.

Abeov mlađi brat Nobuo Kishi vjerojatno će dobiti ministarstvo obrane, dok će trenutni ministar obrane Taro Kono preuzeti položaj za provođenje administrativnih reformi.

Ministarstvo trgovine i industrije i dalje će voditi Hirosi Kajiyama, sin političara kojeg se smatra Suginim mentorom.

Očekuje se da će ministar zdravstva na odlasku Katsunobu Kato, bliski Sugin saveznik, postati glavni tajnik kabineta.

"Suga će nastaviti Abeove ekonomske politike i neće biti kratkoročnog učinka na tržišta", navodi Kensuke Niihara iz tvrtke State Street Global Advisors (Japan).

"Dugoročno će, budući da je interes stranih investitora za japanske dionice bio nizak, ako krene sa strukturnim reformama i deregulacijama to biti pozitivno iznenađenje za investitore", dodao je.

Suga je kritizirao tri najveće japanske telekomunikacijske tvrtke NTT Docomo, KDDI i SoftBank te je poručio da se trebaju suočiti s više konkurencije.

Također je kazao da će Japan možda trebati povećati porez na promet, koji trenutno iznosi 10 posto, kako bi bilo sredstava za socijalnu sigurnost, ali ne u ovom desetljeću.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo